Kétszer drágább a köztévén az időjárás-jelentés

2011.02.17. 10:49
A köztévé és közrádió másokhoz képest kétszer többet fizetett az Országos Meteorológiai Szolgálatnak az időjárás-jelentésért a Magyar Nemzet szerint.

A Magyar Nemzet olyan szerződésekről számolt be, amelyekben az OMSZ havi 265 500 forintért (valamint további 85 ezerért) biztosítja az időjárás-jelentést a Független Hírügynökség számára, és így az RTL Klubnak. Összesen tehát 4,2 millió forintért évente. Ugyanezért a csomagért a Magyar Televíziónak és a Magyar Rádiónak nyolc-nyolc millió forintot kellett fizetnie.

Szerdán rendelt el vizsgálatot az OMSZ-nél Illés Zoltán, az intézémnyt felügyelő környezetügyi államtitkár. A Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyi államtitkára azért kérte be Dunkel Zoltántól, az OMSZ főigazgatójától a külső cégekkel kötött szerződéseket, mert tudomására jutott, hogy azok jelentős díjaránytalanságokat tartalmaznak, amik hátrányosak az OMSZ-nek.

Az államtitkár nem csak a díjaránytalanság miatt fejezte ki felháborodását, hanem amiatt is, hogy vannak olyan meteorológusok, akik szerződésben állnak különböző médiumokkal és az OMSZ által szolgáltatott adatokat külön díjazásért hasznosítják.
Illés Zoltán korábban azt mondta, a főigazgató-váltást követően további személyi változások történhetnek, emellett az OMSZ strukturális átalakítása is napirendre kerül. Az államtitkár jelezte, hogy bejelentést tesz az ügyről Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztosnak, és ha szükségesnek ítéli akkor büntetőfeljelentést is tesz.