Tíz szakszervezet a bíróságon támadja a közszolgálati hírcentrumot

2011.02.26. 10:52
A négy közszolgálati médium tíz szakszervezete a bíróságon támadta meg az intézmények közös hírcentrumának megalakítását, mert álláspontjuk szerint a médiaszolgáltatási alap a munka törvénykönyvével ellentétben nem egyeztette a szakszervezetekkel a dolgozók nagyobb csoportját érintő intézkedést. Az alap és az MTI szerint semmi olyan nem történt, ami egyeztetést igényelt volna.

A Népszabadság szombati számában írt arról, hogy az átalakítás miatt a négy közszolgálati médiumban működő tíz szakszervezet a Fővárosi Munkaügyi Bírósághoz fordult. Keresetükben azt írják, hogy a médiaszolgáltatási alap mulasztást, jogsértést követett el, mert a munka törvénykönyvének előírásaival ellentétben az alap munkavállalóit érintő rendelkezésekről sem az üzemi tanácsokat, sem a szakszervezeteket, sem a munkavállalókat nem tájékoztatta.

Ezért annak megállapítását kérik a bíróságtól, hogy "a hírcentrum kialakításával kapcsolatos munkaszervezet létrehozását célzó munkáltatói intézkedés érvénytelen" - írta a lap.

Lázár András, a Postai és Hírközlési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnöke a Népszabadságnak azt mondta, amennyiben a bíróság megsemmisíti a munkáltató eddigi intézkedéseit, úgy kezdeményezni fogják, hogy az alapnál és a közszolgálati intézményeknél a szakszervezetek bevonásával gondolják újra a hírcentrum kialakításának tervét.

Az alapnál még nem született olyan döntés, amely a dolgozók nagy csoportját érintené, és azt a törvény szerint egyeztetni kellett volna az érdekvédelmi és érdek-képviseleti szervekkel - reagált a lapnak Szabó László, a médiaszolgáltatási alap tanácsadója.

Belénessy Csaba, a közszolgálati hírcentrumot kialakító MTI vezérigazgatója szombaton a hírrel kapcsolatban kifejtette, hogy a szakszervezetek az alapnak és nem az MTI-nek címezték kifogásukat. "Jogi szakértőink véleménye szerint eddig nem született olyan döntés, amely előzetes egyeztetést igényelt volna" - tette hozzá.

"Elkészült a módosított szervezeti és működési szabályzat, amely tartalmazza a hírcentrum kialakításával kapcsolatos változásokat is. Erre vonatkozóan van véleményezési joguk a szakszervezeteknek, s a tárgyalások hamarosan megkezdődnek a szakszervezetek és az alap illetékesei között" - mondta az MTI vezérigazgatója.