Parlament elé kerülhet a médiatörvény módosító javaslata

2011.02.28. 12:12
Általános vitára alkalmasnak találta a parlament kulturális és sajtóbizottsága hétfőn a médiatörvény és a médiaalkotmány tervezett módosítását, amely a jogszabályoknak az Európai Bizottság által kifogásolt rendelkezéseit változtatná meg a kormány javaslatára.

Az MSZP képviselői nemmel szavaztak, a Jobbik és az LMP tartózkodott.

Az ülésen a jobbikos Novák Előd nehezményezte, hogy a kormány a hazai tiltakozás hatására nem volt hajlandó változtatni a médiatörvényen, az Európai Unió "csettintésére" azonban megteszi. A szocialista Mandur László arról beszélt, hogy a módosításkor az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet aggályait is figyelembe kellene venni. Karácsony Gergely (LMP) elmondta: pártja - a kiegyensúlyozottság érdekében - módosító javaslatot nyújt be a médiatanács összetételével kapcsolatban.

A fideszes Menczer Erzsébet hangsúlyozta: az indítvány pontosítja a médiaszabályozást, ám koncepcióváltás igényét az Európai Bizottság nem fogalmazta meg.

Gáva Krisztián, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium helyettes államtitkára arra mutatott rá, hogy a kormány javaslata "vesszőre megegyezik" a Neelie Kroes médiaügyekért felelős uniós biztossal kötött megállapodásban meghatározottal.