Már 117 feljelentésnél tart a Való Világ

2011.03.03. 13:34 Módosítva: 2011.03.03. 14:57
Az Ijfúsági Kereszténydemokrata Szövetség Való Világ ellen meghirdetett kampánya óta megháromszorozódtak a panaszok. A médiahatóság első ítéletei az RTL Klub valóságshow-járól két-három héten belül születhetnek meg.

A Való Világ negyedik szériájával kapcsolatban eddig 117 bejelentés érkezett, ami azt jelenti, hogy január 7-e óta, amikor az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) elnöke feljelentésre buzdította szimpatizánsait a Való Világ ellen, majdnem megháromszorozódtak a panaszok. Január 7-én ugyanis még csak 39 panaszról tudott a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, melyek többsége a médiatörvény kiskorúak védelmére vonatkozó rendelkezéseinek megsértését kifogásolta.

Még csak a novemberi adásoknál tartanak

Kétmillióan nézték a párbajt

A Való Világ népszerűsége töretlen, a múlt szombati Alekosz-Gombi majdnem kétmillióan nézték a teljes népesség körében. A párbaj a 18-49-es korosztályban a legnézettebb műsor volt a 8. héten. De a reality egyes adásai is hatszor szerepelnek a Top20-as listán a reklámozóknak legfontosabb kategóriában. Hétköznaponként 670-810 ezer fiatalt ültet le a valóságshow a képernyők elé este 7-8 között.

A hatósági vizsgálat miatt folyamatosan figyelik a Való Világ egyes adásait, ugyanakkor nem valószínű, hogy a médiahatóság egy nagy összegű büntetéssel sújtaná az RTL Klubot. A csatornának - ahogy eddig is - minden egyes megállapított törvénysértés után külön-külön kell számítania bírságra. Az elsőre két-három héten belül kerülhet sor, mivel a panaszok nagy száma miatt még csak a novemberi adások elemzésénél tart a hatóság.

Érdekes, de a 23 óra után, 18-as korhatárkarikával, a Cool TV-n adott BeleValóVilág ellen eddig nem érkezett még panasz az NMHH-hoz. Ettől függetlenül a műsort monitorozza a médiahatóság, bár a Cool a román médiahatóság (CNA) alá tartozik. A hatóság már jelezte a CNA-nak, hogy tavaly december 13-án 23 óra 12 perctől sugárzott BeleValóVilág adásában egy hozzávetőlegesen hat év körüli gyermek szerepelt a meghívott vendégek között.

A CNA ugyanakkor saját hatáskörben már vizsgálta ezt az adást, mivel a a hatályos román médiatörvény szerint nem tehető közzé 22 óra után olyan élő show, amelyben 14 év alatti gyermek szerepel. A román médiahatóság megállapította a törvénysértést és szankcióként figyelmeztetésben részesítette a Cool TV-t üzemeltető médiaszolgáltatót.

Az RTL-nél minden jelenetet összevetnek a médiatörvénnyel

Dirk Gerkens, az RTL Klub vezérigazgatója február elején úgy nyilatkozott az Indexnek, hogy véleményük szerint teljes mértékben megfelel a műsor az új médiatörvénynek, bár a törvény "sok helyen nem fogalmaz egyértelműen, így a jogértelmezés kérdése, hogy mi lesz végül valójában törvénysértő". Mint mondta, bíznak abban, hogy helyesen értelmezik a paragrafusokat, és a Való Világban nem talál semmi törvénysértőt az NMHH Médiatanácsa.

Gerkens szerint minden egyes adásba került jelenetet alaposan elemeznek, hogy megfelel-e a szabályozásnak. Azokkal a kritikákkal pedig nem tudnak mit kezdeni, amelyek nem a szabályozás felől közelítenek, hanem egy értékrendet, világszemléletet kérnek számon a műsortól. "Nekik csak annyit üzennék, hogy nézzék úgy a Való világot, mint egy vígjátéksorozatot" - reagált az RTL klub vezérigazgatója arra, hogy az ifjúsági kereszténydemokraták még a frekvenciát is elvennék az RTL Klubtól a Való Világ miatt.