Megfenyegették a külföldi újságírókat Kínában

2011.03.03. 14:11
A kínai rendőrség behívott több külföldi újságírót a külföldi média ügyeivel foglalkozó pekingi kapitányságára, és felszólította őket, hogy tartsák magukat távol azoktól a helyszínektől, amelyekre korábban ismeretlenek demonstrációkat, a tunéziai forradalomra utaló "jázminos sétákat" hirdettek.

A rendőrök azzal fenyegették meg az újságírókat, hogy ha nem tartják be a hatóságok által előírt szabályokat, akkor véget érhet munkájuk az országban.

Megzavarták a társadalmi rendet

A berendelt újságírókkal külön-külön közölte egy rendőrtiszt, hogy tevékenységükkel megzavarták a “társadalmi rendet”, az emberek mindennapi életét. Az MTI-nek az egyik érintett ázsiai tudósító elmondta: tolmácson keresztül tudatták vele, hogy újságírói igazolványának - vagyis működési engedélyének - bevonásával járhat, ha még egyszer engedély nélkül végez újságírói munkát olyan helyen, ahol ezt csak engedéllyel tehetné. A szóban forgó tudósító hozzátette: kérdést nem tettek föl neki, és a vele való beszélgetést videóra rögzítették.

A kínai hatóságok szokatlanul szigorú fellépésének előzménye, hogy az elmúlt héten több mint egy tucatnyi újságíró jelent meg a pekingi belváros legforgalmasabb sétálóutcáján, a Vangfucsingon, ahová a demonstrációt meghirdették. Rendőrök azonban több újságírót, operatőrt észrevettek a tömegben, odamentek hozzájuk, és felhívták a figyelmüket arra, hogy nem készíthetnek sem interjút, sem videofelvételt. Későbbi hírügynökségi jelentések arról szóltak, hogy több riportert akadályoztak a munkájában, valamint hogy volt olyan videós, aki ismeretlen okból a földre került, mások pedig lökdösődésről, bántalmazásukról számoltak be.

Az újságírókat ért atrocitások miatt tiltakozó közleményt adott ki az Európai Unió pekingi delegációja és az Egyesült Államok nagykövete. A kínai külügyi szóvivő keddi és csütörtöki tájékoztatóján a külföldi újságírók munkájára vonatkozó szabályok betartására hívta fel a figyelmet, de a rendőrség eljárását – a jelenlévő tudósítók élénk és kitartó érdeklődése ellenére - nem magyarázta meg, és nem kommentálta.

Ideges a vezetés

A pekingi vezetést láthatóan felbosszantotta annak a várakozásnak és érdeklődésnek a foka, amelyet a külföldi újságírók Vangfucsing utcai megjelenése érzékeltetett. Pekingben a 2008. évi tibeti zavargásokat követő időszak óta most először ismét kiélezetté vált a viszony a külföldi riporterek és a kínai hatóságok között.

A fővárosban csütörtökön kezdődött el a kínai belpolitikai élet évente megrendezett nagy eseménye, amelyet a "két ülésszaknak" neveznek: az Országos Népi Gyűlés, vagyis a parlament, valamint a népfrontszerű Kínai Népi Politikai Tanácskozó Testület ülése. Ezeket az ülésszakokat egyébként is fokozott biztonsági intézkedések előzik meg, és ebben az időszakban ingerültebbek az állami tisztségviselők, mint máskor, de ez most különösen igaz. Ezt lehetett érezni a Kínai Népi Politikai Tanácskozó Testület nyitó ülésén is, mert a megszokottnál szigorúban ügyeltek a rendre és korlátozták a riportereket.