Kálomista Zsuzsanna filmbeszerzési igazgató a közszolgálati alapnál

2011.03.07. 09:58
A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alapnál az Archívum és Filmbeszerzési Igazgatóság igazgatója lett Kálomista Zsuzsanna, akit a terveiről kérdeztünk, és arról is, hogy férje filmgyártó cége miatt nem áll-e fenn összeférhetetlenség a hivatalával.

A filmbeszerzés és értékesítés tartozik Kálomista Zsuzsanna feladatai közé a Magyar Televízió, Duna Televízió részére, illetve egységes közszolgálati archívum létrehozása és irányítása, árulta el a vezető beosztásba került szakember.

"Jelenleg az új struktúrák és a meglévő készletek alapján kalkuláció folyik, konkrét számokról még nem esett szó" - mondta a rendelkezésére álló keretről, és egyben cáfolta azt az értesülésünket, hogy hárommilliárd forintért szerezhetne be filmeket.

Eddig annyit tudni a műsorszolgáltatási alap költségvetéséről, hogy 64 milliárd forint összköltségvetés egy részéből rendel műsorokat a Duna Televízió, az MTV és a Magyar Rádió az Alaptól. Ötmilliárd forintot zároltak a közmédia keretéből a stabilizációs tartalék miatt, a műsor-szolgáltatási alap több mint tízmilliárd forint adósság átütemezéséről tárgyal a beszállítókkal.

Kálomista Zsuzsanna a munkamódszeréről annyit árult el, hogy a filmbeszerzés esetében a tartalmat az MTVA-ban létrejött Filmfőszerkesztőséggel és a médiaszolgáltatókkal szoros együttműködésben, az új struktúrák igényeinek megfelelően választják majd ki.

Kálomista Zsuzsanna:

kalomista zsuzsanna
Az eddig a HungariCom Kft. ügyvezető igazgatójaként ismert Kálomista Zsuzsanna kérdésünkre elmondta, az állása nem összeférhetetlen: a forgalmazó cégből a tulajdonrészét már tavaly eladta, és a cég eddig sem értékesített hazai televízióknak. Férjének, Kálomista Gábornak, a Magyar Producerek Szövetségének elnökének cége, a filmgyártó Megafilm sem értékesített televízióknak, filmjeit magyar televíziókkal koprodukcióban készítette, a hazai televíziós jogok a koprodukciós partnert illetik.

"Eddig sem vásárolt és értékesített a HungariCom és a Megafilm az Alap részére" - cáfolta az összeférhetetlenség vádját, miután beiktatása előttig, a Hungaricom ügyvezető igazgatója volt, férje, Kálomista Gábor producer pedig jelenleg is a Megafilm gyártócéget vezeti.

A beiktatása óta az m1, m2, a Duna tv vagy az Autonómia műsorában több film lement ugyan a megafilmesek közül (A Hamvadó cigarettavég, az Ámbár tanár úr, a 6:3 - avagy játszd újra, Tutti!), de ezeket nem az ő irányítása alatt vették, és nem a férje cégétől: "az RTL Klub értékesítette filmcsomag részeként tavaly még a Duna tévének, mivel a Megafilm hazai televíziós jogai az RTL Klubnál vannak" - magyarázta erről.

Információink szerint az anyagi és tervezési nehézségek miatt a tervezett szeptember helyett csak a jövő év elején indulhat el az MTV és a Duna TV új műsorstruktúrája.