Charlie Sheent törlik az internetről

MTI/Index
2011.03.09. 17:24
Charlie Sheen uralja a világhálón zajló közbeszédet az év eleje óta, még Lady Gagát vagy Barack Obamát is megelőzte egy közvélemény-kutatás szerint. A jelenség méreteit jelzi, hogy már az "ellenszerét" is kifejlesztették.

Hollywood legjobban kereső tévésztárja függőségével és magánéleti válságával harcolva csúszott egyre mélyebbre a lejtőn az utóbbi hónapokban. Sikersorozata, a Két pasi meg egy kicsi producerei ellen indított támadásával végül azt is elérte, hogy a CBS tévétársaság szerződést bontott vele, és hétfőn lapátra tette.

Sheen's Corner (Sheen sarok) címen futó élő internetes műsorában kedden a 45 éves sztár "esztelennek" nevezte a döntést és megjegyezte, hogy az alighanem törvénytelen is.

A Global Language Monitor felmérése szerint Charlie Sheen betölti a világhálót. "A közösségi média növekvő átjárhatósága csak felerősíti ezt a globális visszhangot" - jelezte Paul JJ Payack, a cég elnöke.

A felmérés nyomán összeállt a január 1. és március 8. között a blogokon, a csak online híroldalakon és a közösségi médiában (Twitter, YouTube), leggyakrabban előforduló személyek (és dolgok) listája. Az első helyen Sheen szerepelt, a második az Apple iPadja lett, azt követi Lady Gaga, majd Obama és Sarah Palin következik az élbolyban.

A sztár ugyanakkor csupán 18. lett a 75 ezer vezető nyomtatott és elektronikus médiaoldal áttekintése során. A hagyományos média érdeklődésének előterében három elnök: Obama, Nicolas Sarkozy és Hoszni Mubarak állt. "Ez azt mutatja, mit jelent, ha van egy szerkesztési folyamat, amely segít felismerni, mi is a fontos hír az olvasó számára" - magyarázta Payack.

A világhálót elborító Sheen-fenomén már egy globális művészeti kollektívának is szemet szúrt. A Free Art and Technology Lab honlapjáról letölthető Tinted Sheen (kb. Sheen-szemüveg) nevű alkalmazással "ellenszérumot" ajánlanak az elharapódzó jelenség ellen.

A Firefox vagy Chrome böngészőre kifejlesztett szoftver azt ígéri, hogy Sheen nevét törli, képét pedig blokkolja a honlapokon.