Rákay Philip milliókat kapott tanácsokért és hirdetés közzétételéért

2011.03.10. 11:54 Módosítva: 2011.03.11. 13:20
Az m1 intendánsa, a Fidesz nagygyűlésein sokáig műsorvezetőként fellépő Rákay Philip volt cége 41 milliót kapott a fideszes Fejér Megyei Önkormányzattól. Két és fél milliót például azért fizettek, hogy a sárbogárdi gimnázium felújításának pályázatát kommunikálják.

2008 és 2010 között közel  41 millió forintért adott tanácsokat a Fejér Megyei Önkormányzatnak Rákay Philip cége a Blikk információi szerint.

Az m1 csatornaintendánsának cége, a Contact Média Tanácsadó Kft. havi 600 ezer forint plusz áfáért dolgozott az önkormányzatnak, de több más szerződést is kötött a fideszes vezetésű megyével: többek között másfél millió forintot kapott "hirdetés közzétételéért", 2,5 millió pedig azért járt a cégnek, mert egy gimnáziumi felújítására kiírt pályázat kommunikációs ügyeit intézte. Vagyis nem is a felújítást, hanem a felújításra kiírt pályázatot kommunikálta ennyiért a cég.

A Contact Media tulajdonosa volt eközben a nyilvános cégadatok szerint a szerződések megkötésekor Rákay az egyik tulajdonos, mellette Csötönyi Tünde, a választásokig szintén Hír TV-ben dolgozó Pindroch Ferenc, illetve Szabó Ádám neve volt olvasható. Azóta Rákay az m1 intendánsa lett, Pindroch Ferenc a Tv2-höz igazolt, munkakörének elnevezése sokat sejthetően csak hírpolitikai tanácsadó. A cégben az aktuális cégadatok szerint ők már nem is tagok, tag lett viszont Pindroch testvére Pindroch Szilárd, aki többek közt a Fidelitas Nógrád Megyei Választmányának elnöke is volt már.

A Fejér Megyei Önkormányzattal kötött szerződések ügyében a Blikk információi szerint dr. Helmeczy László, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés egykori elnöke rendőrségi feljelentést is tett, de a nyomozást megszüntették.

Rákay korábbi munkáiról az MTV nem akart nyilatkozni a bulvárlapnak, mivel véleményük szerint ebben a kérdésben "semmilyen módon nem illetékesek".

Pénteken megszólalt Rákay. Közölte, az említett időszakban nem ő volt a cég ügyvezetője, csak résztulajdonos volt a vállalkozásban. A Blikk információ szerint egy alkalommal egy vidéki gimnázium felújítása kapcsán 2,5 milliós kommunikációs szerződést kötöttek. Rákay Philip erre azt mondta, hogy minden olyan felújítás, amely uniós támogatással valósul meg, tartalmaz egy kötelezően kommunikációra elköltendő összeget. Majd közleményt is adott ki, amelyben pert helyezett kilátásba.