Élő Gábor szerint dilettáns Az Este elleni beadvány

2011.03.18. 15:55 Módosítva: 2011.03.20. 00:27
Az MTI Hírcentrumának vezetője szerint Az este kiegyensúlyozottságát kétségbe vonó beadvány szerzői nem értenek a műsorkészítéshez. Élő Gábor szerint azért nem volt a vizsgált héten csak egy ellenzéki megszólaló, mert az ellenzéknek nem volt véleménye.

Dilettánsnak, a tévés műsorkészítés alapvető fogalmait nem ismerőnek, esetleg rosszindulatú szándékkal készítettnek nevezte az MTI Hírcentrumának vezetője pénteken azt a beadványt, amelynek alapján a médiahatóság vizsgálja az MTV Az Este című műsorának kiegyensúlyozottságát. Élő Gábor az MTI-nek azt mondta, hogy azokban az esetekben, amikor volt ellenzéki vélemény, meg is jelent a műsorban.

A Népszabadság pénteki számában azt írta, hogy hatósági vizsgálat indult egy beadvány kapcsán, amely szerint május 17. és június 23. között mindössze egyetlen alkalommal szerepelt a műsorban MSZP-s képviselő, annak ellenére, hogy számos olyan politikai tárgyú kérdés volt napirenden, amelyben szükség lett volna a szocialista álláspont ismertetésére is.

A beadvány ellenzéki vitát és ellenvéleményt kér számon akkor is, amikor nincs politikai vita, nincs politikai ellenvélemény - fogalmazott Élő Gábor. Példaként említette, hogy a beadó sérelmezte: az árvíz ügyében csak kormánypárti politikusok szólaltak meg.

Nem meglepő, hogy ilyenkor a kormányzati szervek intézkednek és nyilatkoznak. "Könyörögnöm vagy ráncigálnom kellett volna az ellenzéki politikust, hogy mondjon valami rosszat az árvíz kapcsán a kormányról. Nem hiszem, hogy ez a műsorkészítő feladata lenne, ott nem lehet politikai vitát generálni, ahol nincs" - mondta. Hozzátette: az érintett héten ismertették a kormány tagjai a terveiket, amelyekkel kapcsolatban nem volt ellenzéki vélemény.

Nemhogy sajtótájékoztatót, még egy háromsoros közleményt sem adtak ki az ellenzéki pártok ezekben a témákban az említett napokon. Egyetlen olyan téma volt, amelyben nyilatkozott ellenzéki politikus. Szekeres Imre, az MSZP gazdaságpolitikai kabinetvezetője benne is volt a műsorban - közölte Élő Gábor.

A Policy Solutions szerint február 21. és 27. között 83 százalékos volt a kormánypárti megnyilatkozások aránya, de a televízió elemzése ennél kiegyensúlyozottabb eredményre jutott. A televízió elemzése szerint az ellenzéki pártok aránya említés szintjén 55 százalék, a megszólalások aránya pedig 34 százalék volt.