Még nem ingyenes az MTI

2011.04.01. 08:45
A korábbi tervekkel ellentétben mégsem lesz ingyenes április 1-től a Magyar Távirati Iroda hírszolgáltatása. A közszolgálati alap kommunikációs igazgatója szerint az ingyenesség bevezetése csak néhány hetet csúszik.

A Magyar Távirati Iroda hírei, a közszolgálati, de a kereskedelmi, így a bulvártartalmak is ingyenessé váltak volna a tervek szerint 2011 április elsejétől.

Februárban még Belénessy Csaba, az MTI vezérigazgatója is azt nyilatkozta, hogy várhatóan április elejétől válik közvetlen hírszolgáltatóvá az MTI. Eszerint az MTI híreinek 70 százalékát szánják ingyenesnek és naponta úgy 50 fotót. A maradék 30 százalék lenne továbbra is előfizetéses a tervek szerint, mert például olyan külföldi hírügynökségektől származik, amelyek információit nem lehet ingyenessé tenni. Belénessy azt is mondta, hogy az ingyenessé válás miatt a szerkesztőségektől kieső 700-800 millió forintot az állam pótolhatja.

Szabó László, a közmédiumok pénzével gazdálkodó Médiaszolgáltatást-támogató Alap kommunikációs igazgatója a Népszabadságnak elmondta, április elsejével nem tudják elindítani az MTI ingyenes hírszolgáltatását, mert ehhez még nem állnak rendelkezésre a szükséges szervezeti és technikai feltételek. Szabó László megerősítette, hogy nem tettek le az ingyenes hírszolgáltatásról, szerinte csak néhány hetet fog csúszni a bevezetése.

Magyarország vezető piaci hírügynöksége, a Független Hírügynökség ugyanakkor februárban közleményt adott ki arról, hogy  az uniós szabályok kimondják, hogy a piacon az állam pont úgy kell, hogy viselkedjen, mint egy magánbefektető. Vagyis nem adhatná ingyen a híreket az MTI, ha közben az adófizetők pénzéből tartja el magát.