Januártól nem fizetnek a határon túliaknak

2011.04.04. 11:35
A közmédiumok határon túli külsősei, alkalmazottai január óta nem kapnak fizetést a médiaszolgáltatás-támogató alaptól. Az alap igazgatója szerint több ezer számlát kell ellenőrizniük, ezért késnek az alvállalkozók kifizetésével, és a határon túliak szerződései ennek csak egy részét jelentik.

A közmédiákat működtető alap ebben az évben még egy fillért sem utalt a határon túli tudósítóknak, szivárgott ki a  hír Duna Tv egyik volt alkalmazottjának köszönhetően. Az Indexnek írt olvasói levélben ez állt:  "Több vajdasági, kárpátaljai és erdélyi csapat került a csőd szélére, mert a legyártott, leszámlázott, de ki nem fizetett honoráriumok miatt a terepforgatások és a közüzemi kiadások költségeit sem tudja fedezni. Több száz tudósítóról van szó a Kárpát-medencében."

A romániai érintettek többsége nem vállalta a nyilatkozatot. Egy neve elhallgatását kérő csikszeredai tudósító megerősítette, az alap az év eleje óta nem fizet. "Decemberre megkaptuk a pénzt, mert a decemberi számlákat a Duna Tv Zrt. kifizette. A januári munkánkat már az alapnak számláztuk, a februárit is. Még egyiket sem fizették ki - mondta az Indexnek. - 16 éve dolgozunk a Duna Tv-nek, de ekkora késés soha nem volt a számlafizetéseknél. Legnagyobb bajban azok a kollégák vannak, akik a román közszolgálati tévének nem tudósítanak, mert bár ott is rendszeresen késnek, de legalább fizetnek."

Az alapnak likviditásgondjai vannak a névtelenséget kérők értesülései szerint. Szabó László kommunikációs igazgató ezt cáfolta, azt írta, nem anyagi problémák állnak a háttérben: "A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) ez évi költségvetése és fegyelmezett gazdálkodása lehetővé teszi, hogy minden, szerződés szerinti, a közmédiumoktól átvett, az előző évekről áthúzódó kötelezettségét teljesítse." Az igazgató hangsúlyozta, ezek alvállalkozói kifizetések, nem bérek: "az alap több, mint 3000 munkavállalójának nem csúsztak a bérkifizetései, sem januárban, sem azóta".

Szabó László szerint az alvállalkozók kifizetéseivel technikai okok miatt késnek: "Az MTVA a közmédiumok (MTV, Duna Tv, Magyar Rádió, MTI) több ezer szerződését vette át az év első hónapjaiban. Ezek között számos olyan volt, amelyeket - az előző kormánynak a közmédium-rendszert érintő, milliárdos nagyságrendű elvonása következtében – a közmédiumok nem tudtak teljesíteni. Vannak olyan megállapodások is a fenti szerződések között, melyek a közmédiarendszerrel együttműködő, határon túli stúdiókat, tudósítókat érintenek".