A nemzetbiztonsági bizottság előtt a Magyar Hírlap hekkelése

2011.04.05. 15:22
Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága keddi budapesti ülésén a kormánypártok kezdeményezésére napirendre vette a Magyar Hírlap honlapjának megtámadását; a testület a témát következő ülésén is tárgyalni fogja.

A Magyar Hírlap internetes oldalát valószínűleg román nacionalista hackerek támadták meg március 20-án. Az oldalon ugyanis aznap egy ideig román nyelvű szöveg volt látható Avram Iancu portréjával. Az Index szerint valószínűleg az a Romanian National Security (RNS) nevű csoport törte fel a honlapot, amely korábban az olasz RAI, a La Stampa, a Corriere della Sera és a francia Le Monde internetes oldalát is megtámadta.

A nemzetbiztonsági bizottság keddi ülésén elhangzott, hogy az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) az ügyben semmilyen felkérést nem kapott. Gazdag Tibor, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) csúcstechnológiai bűnözés elleni osztályának vezetője pedig leszögezte: ha valóban történt "számítógépes rendszer elleni bűncselekmény", akkor a kerületileg illetékes budapesti rendőrkapitányságon kell feljelentést tenni, az NNI-nek nincsen erre hatásköre, csak ha az országos rendőrfőkapitány külön utasítást ad rá.

Gazdag Tibor hozzátette: ő is csak a sajtóból tájékozódott az ügyben. Ez alapján annyit tud, hogy feltehetően kicserélték Magyar Hírlap internetes kezdőoldalát egy másik kezdőoldalra, és állítólag a Budapest Times kezdőoldalával is ugyanezt tették. Az alezredes szerint ugyanakkor ezek a tettek bűncselekmény megalapozott gyanúját nem alapozzák meg, és tudomása szerint az érintett üzemeltetők sem tettek feljelentést. Az ilyen esetekben a leggyakoribb kiváltó ok az, hogy az operációs rendszer nem elég friss és naprakész, vagyis feltehetőleg az üzemeltető nem megfelelő gondossága tette lehetővé a behatolást - tette hozzá.

Kocsis Máté (Fidesz) bizottsági tag ugyanakkor hangsúlyozta: a testületnek nem azt kell vizsgálnia, hogy miként került a szöveg a honlapra, hanem azt, hogy a tartalma jelent-e nemzetbiztonsági kockázatot. Különösen a szöveg azon részéről beszélt a kormánypárti politikus, amely szerint: "nem felejtünk és nem is bocsátunk, így jár mindenki, aki a román nemzet ellen vét". Kocsis Máté ezért kezdeményezte, hogy a testület következő ülésén folytassák az ügy tárgyalását az AH vezetőjének meghallgatásával. Az indítványt a kormánypárti többség támogatta.

A nemzetbiztonsági bizottság kedden meghallgatta az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának 2010-es tevékenységéről szóló beszámolót is. A kormánypárti és az ellenzéki képviselők is támogatták a levéltár munkáját, amely arra irányul, hogy minél tovább, a lehető legnagyobb mennyiségben és egyben megőrizze az előző évtizedek iratanyagát. A beszámolót a bizottság tudomásul vette, és a Fidesz kezdeményezésére hamarosan kihelyezett ülést tart a testület a levéltárban.