Mi baja a Hírcentrumnak Cohn-Bendit-vel?

2011.04.08. 00:20 Módosítva: 2011.04.08. 00:40
Daniel Cohn-Bendit márciusban közleményben utasította el, hogy egyes magyar médiumok tíz éve megcáfolt pedofil múltjával akarják hiteltelenné tenni a magyar médiatörvényről és Orbán Viktorról megfogalmazott kritikáit. Múlt pénteken ehhez képest az MTV Híradója meghamisította az Európai Zöldpárt sajtótájékoztatóján történteket.

Az MTV múlt péntek esti Híradójában az hangzott el: Cohn-Bendit nem válaszolt a kérdésre, miszerint demokratikus értéknek tartja-e kiskorúak szexuális tárgyú megközelítését. Az itt megnézhető tudósítás szerint a kérdésre csak Schiffer András, az LMP frakcióvezetője reagált.

Az Index birtokába került videóból azonban kiderül, hogy a zöldpárti politikus válaszolt az MTV kérdésére. Cohn-Bendit azt mondta, "soha nem állítottam, hogy ezt vegyék bele az alkotmányba. Az alkotmánynak nem az a dolga, hogy életstílust definiáljon, hanem az, hogy egy demokrácia struktúráját meghatározza. Az életvitel magánügy. Elképesztőnek tartom, hogy egy olyan, rólam szóló vita, ami a franciáknál tíz éve volt terítéken, ennyire izgatja önöket. Nincs nekem ezzel semmi bajom, csak megjegyezném: akadt, aki amiatt bukott el egy választást a legutóbbi EU-választásokon, mert ezt boncolgatta. Ez egy lezárt ügy, a múlté".

A köztévé videótárába „Cohn-Bendit megfutamodott a kínos kérdések elől Budapesten” címmel felkerült tudósítás képi anyaga azt sugallja, hogy a kérdést követően az Európai Zöldek frakciójának társelnöke kiment a teremből. A sajtótájékoztatóról készült teljes videóból (itt nézhető meg) azonban kiderül, hogy a kérdés elhangzásától számítva fél óra múlva állt fel a politikus (49. perc), mivel indult a repülőtérre, hogy elérje a gépét. Az MTV riportjában az látható, ahogy Cohn-Bendit kimegy, miközben a riporter beszél. Azonban a politikus már jóval azelőtt kezdi nézni az óráját és szól a mellette ülőnek, hogy mennie kell, mielőtt a riporterhez kerülne a mikrofon, hogy újabb kérdést tegyen fel a jelenlévőknek, ezúttal a médiatörvényt elítélő EP-határozattal kapcsolatban. Tehát a zöldpárti politikus nem akkor és nem azért távozott, amit az MTV riportja sugall.

Az MTVA közleménye

Mivel a Magyar Rádiónál és az MTV-nél nem kívántak nyilatkozni az ügyben, az  Index megkereste a közszolgálati médiumok tulajdonosa, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap sajtófőnökét, Szabó Lászlót. Kérdésünkre, miszerint etikusnak és szakmailag helyén valónak tartja-e a tudósítást, ezt a választ kaptuk: "Az Ön által hivatkozott sajtótájékoztató videófelvétele teljes egészében rendelkezésre áll, így bárki megnézheti és megítélheti, hogy pontosan mi törtent. Daniel Cohn-Bendit nem válaszolt az MTI Hírcentrum tudósítójának egyértelmű kérdésére, majd később elhagyta a sajtótájékoztató helyszinét. Meggyőződésünk, hogy egy európai parlamenti képviselőnek kötelessége a sajtó kérdéseire megfelelő válaszokat adni."

Összehangolt kampány?

Schiffer András is csak ekkor, a sajtótájékoztató végén (55. perc) mondta el az MTV-s riporter kérdéséről a véleményét, miszerint a magyar nyilvánosságra nézve szégyen, ahogy Daniel Cohn-Bendit és Orbán Viktor csörtéje után durván személyeskedő, összehangolt, koncentrált lejárató kampány indult a zöldpárti politikus ellen.

Az első Cohn-Benditről szóló riport – amelynek részleteit a pénteki adásban is felhasználták – március 11-én ment le a köztévé esti Híradójában annak kapcsán, hogy előző nap az Európai Parlament a módosítás után is elítélte a médiatörvényt. Aznap a Kossuth Rádióban a Déli és az Esti Krónika című műsorban hasonló összeállítás futott (ami azóta lepörgött a hangtárból), és a másnapi Magyar Nemzetben is megjelent egy cikk.

Információink szerint a Kossuth Rádióban elhangzott összeállítás ellen Csák Gyula, a rádió akkori hírigazgatója a rádió belső levelezési listáján is tiltakozott, közölte, hogy annak tartalmát vállalhatatlannak tartja és nem tudott arról, hogy az MTI Hírcentrum által kiadott anyag adásba fog kerülni. Csák a Facebook oldalára is kiposztolta az esetet: "A mai Déli Krónikához kapcsolódva: a magam részéről mélységesen elítélem, és szakmailag, emberileg is felháborítónak tartom, hogy egy olyan anyag, mint ami Daniel Cohn-Benditről készült, elhangozhatott a közszolgálati Magyar Rádió hírműsorában. Egyúttal jelezném, hogy a Magyar Rádió hírműsorai és hírei tartalmáért az MTI Hírcentrum felel". Úgy tudjuk, a rádióban a hírt egy gyakornokkal olvastatták fel, mert senki nem vállalta, de a köztévében is felháborodást keltett a riport.

Mint ismert, a "pazarló párhuzamosságok megszüntetése érdekében" februártól az MTI Hírcentrum gyártja az MTV, a Duna TV és a Magyar Rádió hírműsorait. A Hírcentrum vezetője Élő Gábor lett, aki korábban az MTV hírigazgatója volt.

Vádak és cáfolatok

Daniel Cohn-Bendit
Daniel Cohn-Bendit

A közmédiumok híradásai és a Magyar Nemzet cikkét követően március 19-én Daniel Cohn-Bendit a sajtófőnökén keresztül közleményt adott ki, melyben azt írja, hogy a róla szóló pedofíliával kapcsolatos állítások megalapozatlan rágalmak. "Hasonló hamis vádakat más országokban is megfogalmaztak már, ám azokat minden esetben megcáfoltuk, és valamennyi vádat visszavonták. A Grand Bazaar című, 1975-ben írt könyvemből vett idézetek a szövegösszefüggésből kiragadva nem elfogadhatóak. Félrevezető és elfogadhatatlan eljárás egy könyvből néhány mondatot önkényesen kiemelni és a kontextusából kiragadva idézni. Az alaposan megcáfolt vádakat azóta kizárólag a szélsőjobboldali pártok próbálták feleleveníteni. Franciaországban a Nemzeti Front kivételével minden politikai párt visszavonta az állításokat és bocsánatot kért."

Annak ellenére, hogy a politikus ellen sosem indult per, és azok a gyerekek és szüleik, akik Cohn-Bendit lakásóvodájába jártak, kiálltak mellette, és levélben utasították vissza, hogy történt volna szexuális bűncselekmény, sokan úgy vélik, hogy a Grand Bazaarban leírtak önmagukért beszélnek. A politikus azóta maga is úgy gondolja, hogy a szexuális forradalom idején provokációnak és tabudöntögetőnek szánt könyvének néhány, a gyerekek szexualitását leíró mondata valóban elfogadhatatlan. Mint egy magát tisztázni kívánó, Klinkel igazságügyi miniszternek címzett levelében is olvasható: "Ha akkor többet tudtunk volna a gyermekek ellen elkövetett szexuális bűncselekményekről, nem írtam volna le ezeket a sorokat."