Az NMHH megtiltotta a Ringier és az Axel-Springer egyesülését

Index, MTI
2011.04.14. 17:53 Módosítva: 2011.04.15. 10:59
A két médiacég egyesülését Közép-Európában mindenhol engedélyezték, nálunk az NMHH meggátolta. Az új médiatörvény szerint a Gazdasági Versenyhivatalnak el kell fogadni a médiahatóság döntését.

Nem adta meg hatósági hozzájárulását a médiatanács az Axel Springer és aRingier kiadóvállalat fúziójához - közölte Kiricsi Karola, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának szóvivője a testület csütörtöki ülése után tartott sajtótájékoztatón. Az ügyben bizonyos döntési jogköröket az NMHH Médiatanácsának egy februári döntése értelmében egyszemélyben Szalai Annamária kapta, az NMHH szerint csak azért, hogy ezzel is gyorsítsák az ügymenetet. A végső döntést azonban a médiatanács hozta meg, az öt tag az NMHH közlése szerint egyhangúlag a fúzió ellen szavazott.

A fúzió "egyértelműen és jelentősen" veszélyeztetné a sokszínű tájékozódás jogának érvényesülését - mondta a döntést ismertetve a szóvivő.

Kiricsi Karola felhívta a figyelmet arra: a fúziós szándék vizsgálata során a Gazdasági Versenyhivatalnak (GVH) kötelessége beszereznie a szakhatósági állásfoglalást. A médiatanács a bírálat során többek között a vélemény-befolyásolási képességet, a tulajdoni koncentráció mértékét, a keresztolvasottsági adatokat, illetve a nyomtatott sajtótermékek helyettesíthetőségének jellemzőit elemezte.

A szóvivő utalt a médiatörvény 171. paragrafusában foglaltakra, amely szerint a médiatanács szakhatósági állásfoglalása köti a GVH-t.
A témában a jogszabály emellett csupán arról rendelkezik, hogy egy esetleges fúzió médiatanács általi jóváhagyása esetén a versenyhivatal még dönthet az egyesülési szándék megtiltásáról.

A svájci hátterű Ringier és a német Axel Springer kiadóvállalat tranzakcióját minden más érintett közép- és kelet-európai piacon jóváhagyták a versenyhatóságok. A magyarországi versenyhivatali eljárás tavaly tavasszal indult, amikor a januárban életbe lépő médiatörvény még törvényjavaslatként sem létezett.

A Csehországban, Romániában, Szlovákiában, Szerbiában is jelen lévő Ringier itthon többek között a Népszabadság, a Blikk és a Nemzeti Sport című napilapban, valamint több szórakoztató, ifjúsági magazinban tulajdonos. A kiadóvállalat az utóbbi években nagy fejlesztéseket hajtott végre online kínálatának erősítése érdekében.

Az Axel Springer hazai portfóliójában nyolc megyei napilap, a Világgazdaság című napilap, számos női, illetve gasztronómiai, lakberendezési lap, rejtvény- és műsorújság szerepel.