Saját szerzői perlik a Huffington Postot

2011.04.18. 19:11

Csoportos keresetet nyújtottak be saját szerzői a múlt héten a Huffington Post ellen. A szájtnak legtöbbször ingyen, önkéntes alapon dolgozó bloggerek azt állítják, hogy az aggregátor vezetése rosszul bánt velük, és nem kompenzálta őket megfelelően írásaikért. A pert nem sokkal azután indították, hogy az AOL bejelentette: 315 millió dollárért megvásárolja az idén hatéves szájtot, és az alapító Arianna Huffingtont a Huffington Post Media Group főszerkesztőjévé nevezi ki.

Jonathan Tasini, a felperesek képviselője
Jonathan Tasini, a felperesek képviselője

A felperesek a keresetben azt állítják, hogy a hírgyűjtőnek ingyen dolgozó bloggerek előfeszítése nélkül az AOL által kifizetett árnál legalább 105 millió dollárral kevesebbért lehetett volna eladni a Huffington Postot. Szerintük a szájt „féltékenyen őrzi” az egyes blogposztok olvasottságára vonatkozó adatokat, és nem árulja el, mennyi bevételre tesz szert az önkéntesek munkájából. Az AOL-tranzakció fényében a bloggerek azt szeretnék, hogy az aggregátor fizessen nekik munkájukért, visszamenőleg is.

A bloggerek szószólója, Jonathan Tasini a kereset szerint 216 anyagot publikált a Huffington Poston, és bár számos komment érkezett írásaira, soha egyetlen fillért nem kapott értük.

Arianna nem érti

Arianna Huffington, az alapító
Arianna Huffington, az alapító

Az alapító Arianna Huffington korábban többször elmondta, hogy a szerzők a szájt révén ismertségre tettek szert, utalva arra, hogy ezt értékeljék kompenzációként, és felajánlotta nekik, hogy nyugodtan publikáljanak máshol, ha nem tetszik nekik a rendszer.

Huffington a mostani vádakat teljesen alaptalannak tartja, és a keresetre válaszul írt posztjában a Techdirtöt idézi, amely a a valaha volt legostobább pernek nevezi a mostanit – lényegében azért, mert a most panaszkodó szerzők annak idején önként vállalták az ingyen munkát.

“Van hírszerkesztőségünk is, ahol szerkesztők, újságírók és tudósítók százai dolgoznak – írta Huffington. – De míg belsős szerzőinknek határidőre kell végezniük a munkával, és kötelezettségeik, illetve kiszabott feladataik  vannak, a bloggereink olyan gyakran vagy olyan ritkán írnak, ahogy csak nekik tetszik – amit csak akarnak, amikor csak akarnak, és ha egyáltalán nem akarnak írni, akkor nem írnak. Ezen felül írásaikat közzétehetik saját szájtjukon és máshol is – náluk vannak a cikkek jogai, és úgy hasznosítják őket újra, ahogyan nekik tetszik.”