Megszűnt az eljárás Mong Attiláék ellen

2011.04.20. 10:54 Módosítva: 2011.04.20. 10:55
Mong Attila, a Kossuth Rádió 180 perc című műsorának műsorvezetője a tumblren jelentette be, hogy megszűnt ellene és Bogár Zsolt ellen a fegyelmi eljárás amiatt, hogy tavaly december 21-én egy perces csönddel tiltakoztak a médiatörvény parlamenti elfogadása ellen.

“A munkáltató megítélése szerint jelen eljárásban a Kollektív Szerz. 8. sz. mellékletében megjelölt határidők eredménytelenül teltek el. A munkáltató érdemi - esetlegesen elmarasztaló, illetve joghátrányt megállapító - határozatának meghozatala - a határidők eltelte miatt - belső szabályozásba ütközne. Erre tekintettel dr. Böröcz I. érdemi határozat meghozatalának mellőzésével az eljárást megszüntette” – írja a rádiós műsorvezető a Napi Fixen.

Mong Attila és a műsor szerkesztője, Bogár Zsolt december 21-én negyed hétkor így köszönt be a 180 percbe: "Az éjszaka az Országgyűlésben elfogadták az új médiatörvényt. Az érvényben lévő törvény és a rádió szabályzata szerint hírhez véleményt nem fűzhetek, ezért a szerkesztővel, Bogár Zsolttal egyetértésben, lelkiismereti okokból most egy percig inkább csendben maradok. Az új médiatörvény miatt tehát a 180 percből - egy perc csend".

A két rádióst még aznap felfüggesztették, majd két nappal később Jónás István, a Magyar Rádió vezérigazgatója fegyelmi eljárást indított ellenük. Az MTVA akkori állásfoglalása szerint a médiatörvény elfogadása miatt tartott egyperces adásszünet a szakmai hozzáértés hiányáról, gondatlanságról, a szabályok és előírások megszegéséről tanúskodott, ezért indult eljárás a rádiósok ellen.

Bogár Zsolt, a reggeli műsor szerkesztője az Indexnek elmondta, hogy nem mehet vissza a 180 perc című műsorba, melyet a rádióban azzal indokoltak, hogy „megrendült a bizalmuk benne”. Bogár Zsoltnak a fegyelmi eljárás megszűnte utáni időszakra azt ajánlották fel, hogy készítsen háttéranyagokat és szinopszisokat A hely című műsor számára. Bogár péntek délig kapott gondolkodási időt, ám egyelőre nem tudja, hogy hogyan fog dönteni, erről tanúskodik, hogy Facebook-oldalán barátai tanácsait kéri, mint írja, nincs más állásajánlata.

Mong Attila jelenleg külföldön van, ezért még nem vette át az eljárás megszüntetéséről szóló határozatot. Mint megtudtuk, neki Bogár Zsolttal ellentétben határozott idejű szerződése van, amely május 15-ig szól. Feltehetően a rádió vezetése neki más ajánlatot fog tenni, de hogy mi lehet az, egyelőre még nem tudni. Mong Attila a Facebookon egyébként úgy kommentálta a határozatot, hogy „már mártír sem lehet az ember a saját hazájában”, a Tumblren viszont azt írta, gondolkodik azon, hogy fellebbezzen a határozat ellen.