Az F1-főnök beteg náci orgiája öt kurvával

2011.05.10. 18:00
Az Emberi Jogok Európai Bírósága hétfőn elutasította Max Mosley keresetét, amivel azt akarta elérni, hogy az újságoknak előre kelljen értesíteni a megjelenésre szánt cikkekben szereplő embereket.

Max Mosley, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) egykori vezetője a News of the World című brit bulvárlap 2008-as, Az F1-főnök beteg náci orgiája öt kurvával címmel megjelent cikke után indított harcot a magánéletet védő sajtótörvények szigorításáért. 2008-ban egy brit bíróság hatvanezer fontos kártérítést ítélt meg neki a szexuális életével foglalkozó cikk után, Mosley azonban a strasbourgi bírósághoz fordult, hogy elérje a magánélet védelmével foglalkozó brit sajtótörvények jelentős szigorítását.

A FIA egykori vezetője azt akarta elérni, hogy a sajtónak a publikálás előtt kötelezően meg kelljen mutatnia anyagait a hírességeknek és közszereplőknek, mielőtt beszámol magánéletükről. Bár a strasbourgi bíróság ítéletében erősen kritizálhatónak nevezte a News of the World Mosley-val foglalkozó anyagait, elutasította a 71 éves férfi keresetét.

A bíróság szerint az emberi jogok európai egyezménye nem írja elő a sajtónak, hogy anyagait a megjelenés előtt megmutassa az abban szereplő embereknek. A bíróság szerint egy ilyen követelmény káros lenne az újságírásra, beleértve a politikai és oknyomozó újságírást.

Mosley a BBC brit közszolgálati adónak utalt arra, hogy esetleg fellebbezni fog a döntés ellen. A Guardian brit lap által idézett ügyvédi iroda szerint azonban az emberi jogi bíróság döntése annyira egyértelmű, hogy Mosley-nak alig van esélye az ítélet megváltoztatására.