A kormány kivonná az ÁSZ felügyelete alól a közmédiát

2011.05.11. 10:29 Módosítva: 2011.05.11. 17:19
Az Állami Számvevőszékről szóló törvényjavaslat szerint az eddigiekkel ellentétben a szervezet nem gyakorolna gazdasági felügyeletet a közszolgálati médiarendszer felett. Arról egyelőre nincs hír, hogy mely állami szerv veszi át az ellenőrzés feladatát.

A parlament gazdasági és informatikai bizottságának előterjesztésében az Országgyűlés elé került az ún. sarkalatos törvények között az Állami Számvevőszékről szóló törvényjavaslat, amkiből kiderül, hogy a kormány változást tervez a médiatörvény ellenőrzési rendszerében – írja a Kreatív Online a Médiajogfigyelőre hivatkozva.

A javaslat a korábbi törvény hatályon kívül helyezése mellett újraszabályozná az ÁSZ-ra vonatkozó valamennyi rendelkezést, egyben a záró rendelkezések között egyes számvevőszéki kötelezettségeket hatályon kívül helyezne. Ez utóbbi keretében a törvényjavaslat törölné az Állami Számvevőszéknek a Közszolgálati Közalapítvány, a közszolgálati médiaszolgáltatók, a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács (NHIT), a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, valamint a Médiatanács gazdálkodása teljes körű ellenőrzésére vonatkozó, a médiatörvényben szabályozott kötelezettségeit.

Az új törvényszöveg ugyan változatlanul fenntartaná, hogy az ÁSZ ellenőrzi az államháztartás körébe tartozó szervezeteket, ezek között külön megemlítve a közalapítványokat is. A javaslat elfogadása esetén azonban kikerülne a médiaszabályozás kétharmados köréből a közszolgálati médiarendszer teljes körű ÁSZ ellenőrzésére vonatkozó szabály.

Az első médiatörvény elfogadása óta az ÁSZ feladatát képezte a közszolgálati médiarendszer szereplői gazdálkodásának ellenőrzése. A második médiatörvény  valamennyi közszolgálati médiaszolgáltató gazdálkodásának ellenőrzését is az ÁSZ feladatává tette, valamint a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságét is. Ezen az ellenőrzési rendszeren kíván változtatni az új törvényjavaslat.

Arról egyelőre nincs információ, hogy az ÁSZ közmédiát felügyelő szerepét mely állami szerv veszi át.