Kezdődik a leépítés a közmédiában

2011.05.11. 12:02 Módosítva: 2011.05.11. 14:33
Az MTVA vezetői május 16-ig kaptak határidőt arra, hogy átnézzék az állományt és javaslatot tegyenek arra, hogy kik kerülhetnének bele a csoportos létszámleépítés körébe. A döntést Böröcz István, az MTVA vezérigazgatója fogja meghozni, miután egyeztetett az érdekképviseletekkel.

Szabó László, az MTVA kommunikációs igazgatója az Indexnek cáfolta a Népszabadság értesülését, miszerint két körben kétszer ötszáz dolgozó elbocsátása várható még az idén, mint mondta, a megbeszéléseken nem hangzott el szám, nincs ilyen direktíva. Az viszont tény, hogy több százas nagyságrendű lehet az elbocsátandóak száma, mivel a 64 milliárd forintos költségvetés nem bírja el a 3463 munkavállaló idei bér- és járulékköltségeit, ami 20 milliárd forintot tesz ki. A nyáron megkezdődhetnek a leépítések.

Az MTVA vezérigazgatója nemcsak a műsorkészítésért felelős szerkesztőket, hanem az összes vezetőt, így a műszaki, gazdasági, pénzügyi, kommunikációs és sales területen dolgozó vezetőt is felkérte arra, hogy tekintsék át az embereket, és tegyenek javaslatot arra, hogy kikkel nem szeretnének együtt dolgozni. A négy közmédia (MTI, Magyar Rádió, Duna Televízió, Magyar Televízió) összefésülése után már most jól látható, hogy rengeteg területen vannak olyan párhuzamosságok, amiket ésszerűsíteni kell – mondta Szabó László.

A médiában évek óta keringő, milliós fizetéseket és 6-8 hónapos végkielégítéseket tartalmazó listákkal kapcsolatban az MTVA kommunikációs vezetője elmondta, csak a munkaadó nevében változott a munkavállalók szerződése akkor, amikor átkerültek az egyes közmédiáktól az MTVA szervezeti egységébe. Így, ha valakinek irreális összegről és irreális végkielégítésről szóló szerződése van és belekerül a leépítendők körébe, akkor első körben tárgyalásos alapon próbálnak vele megegyezni, de ha nem megy, akkor a költségvetés terhére kifizetik a végkielégítésük összegét, tehát nem várhatóak munkaügyi perek. Mint Szabó László elmondta, jelenleg vizsgálják, hogy hány milliós fizetésű ember dolgozik a közmédiában.

A csoportos létszámleépítésben érintett személyekről Böröcz István, az MTVA vezérigazgatója fog dönteni azután, hogy konzultált a szakszervezetekkel és az ideiglenes üzemi tanáccsal. A döntésben azonban nemcsak gazdálkodási és szakmai, hanem emberi és egzisztenciális szempontok is szerepet fognak játszani.

A szakszervezetek múlt heti panaszára reagálva Szabó László elmondta, az egykulcsos személyi jövedelemadó bevezetése miatt fellépett jövedelemcsökkenés kompenzációját a júniusi fizetéssel kapják meg a dolgozók, januárig visszamenőleg. A béremelésre pedig csak az átvilágítások, átszervezések és a létszámleépítés után kerülhet sor.

Ugyanakkor nem mindenkit érint majd a béremelés, ugyanis minden egyes munkavállalónak munkakörök szerint egységesíteni fogják a munkaköri leírását és a fizetési kategóriáját, tehát lehetnek olyanok is, akiknek csökkenhet majd a fizetése. A milliós nagyságrendű bér ezt követően csak azokat a vezetőket és neves képernyős arcokat illeti majd meg, akiknél félő, hogy anélkül elhagynák a közszolgálati médiát, ez azonban csak néhány tucat embert jelent majd.

Ők tesznek javaslatot az elbocsátátásokra

Nem az egyes műsorok főszerkesztői, hanem a közmédiumok műsorainak tartalmáért felelős MTVA főszerkesztők tehetnek javaslatot Böröcz Istvánnak azokra a személyekre, akik belekerülhetnek a csoportos leépítés körébe.

A hír- és hírháttérműsorokban dolgozók személyi állományát Papp Dániel, a Daniel Cohn-Bendit magyarországi sajtótájékoztatóján történteket hamis színben feltüntető volt riporter tekinti át. A vallási műsorokban dolgozókat Barlay Tamás, a Duna Televízió vallási műsorainak volt főszerkesztője. A közéleti műsorokat készítő stábokat Gazsó L. Ferenc, az mr1-Kossuth Rádió intendánsa világítja át. A sportműsorokat készítő stábok leépítésére Riskó Géza, a Duna Televízió volt sportfőszerkesztője tehet javaslatot.

A szórakoztató műsorok készítőinek listáját Poich Lóránd, a TV2 egykori programigazgatója, a kisebbségi és etnikai műsorokét Steint Róbert, az MR4 nemzetiségi adó főszerkesztője, a kulturális műsorokét Rockenbauer Zoltán, volt kulturális miniszter, a határon túli műsorokét Kányádi Z. Sándor, volt tévés szerkesztő, a gyerek- és ifjúsági műsorokét pedig Görög Athéna, volt felelős szerkesztő nézi át és tesz javaslatot a leépítésekre május 16-ig.