Nem lehet bilincsben mutatni Strauss-Kahnt

2011.05.19. 11:53
Visszafogottságra intette a letartóztatott IMF-vezér, Dominique Strauss-Kahn ügyében a francia tévéadókat a médiahatóság. Egy 2000-ben elfogadott törvény értelmében az ártatlanság vélelmének védelme miatt tilos megbilincselve mutatni embereket a francia tévékben.

Korlátozniuk kell a nemi erőszak kísérlete miatt vasárnap letartóztatott IMF-vezért bilincsben mutató felvételek mennyiségét a francia televízióknak – írja a Kreatív.

A francia médiahatóság, a CSA azért intette visszafogottságra a hírműsorokat, mert egy 2000-ben elfogadott törvény értelmében, az ártatlanság vélelmének védelme miatt tilos megbilincselve mutatni embereket a francia televízióban, amíg el nem ítéli őket a bíróság. A törvényt megszegők akár 15 ezer eurós büntetést is kaphatnak, de nem a hatóság, hanem a jogaiban megsértett egyén perelheti a médiumokat. Az előírás a nem Franciaországban rögzített felvételekre is vonatkozik.

Olivier Ravanello, a francia i-Télé hírcsatorna helyettes főszerkesztője szerint viszont a tévében látható brutális képek az amerikai igazságszolgáltatás sajátosságaiból fakadnak.

A Strauss-Kahnt a bíróságon mutató képek azért is megrázták a francia közönséget, mert Franciaországban tilos a tárgyalásokról felvételeket készíteni, a média pedig hagyományosan diszkréten kezeli a politikusok szexügyeit.