Az RTL Klub megdöbbent az újabb büntetésen

2011.05.20. 08:52
Nem érti a kereskedelmi tévé, miért kellett már másodjára a sajtón keresztül megtudniuk, mennyire bírságolták őket 122 panaszos levél miatt. A határozat ellen minden lehetséges jogi eszközzel harcolnak majd.

Az RTL Klub megdöbbenéssel fogadta, hogy az NMHH újabb büntetést, ezúttal 88 millió forintos bírságot szabott ki a VV4 adásai miatt. Az adó elsősorban azt kifogásolja, hogy az NMHH a közel fél évig tartó adásfolyam alatt egyetlen alkalommal sem figyelmeztette őket a VV4 miatt, az utóbbi egy hétben viszont már másodszor jelezte a sajtón keresztül, hogy jelentős mértékű büntetést szabott ki rájuk.

Az RTL Klub egyébként hivatalosan sem a múlt héten bejelentett 144 millió forintos bírságról, sem a tegnap bejelentett további 88 millió forint megfizetésére kötelező határozatról nem kapott semmiféle hivatalos értesítést és nem kézbesítették egyik határozatot sem. Az elmúlt hónapokban több alkalommal kereste meg az NMHH az RTL Klubot olyan levéllel, amelyben törvénysértést vélelmezett és várta az RTL Klub adott törvénysértés ügyével kapcsolatos álláspontját.

A csatorna a válaszait minden esetben határidőre meg is küldte a hatóságnak, de hatósági véleményt mind a mai napig nem kapott. Az NMHH reakcióját a tévénél azért is tartják váratlannak, mert a Médiatanács saját blogján levő közvéleménykutatás is arról tanúskodik, hogy a válaszadók 64%-a szerint a ValóVilág szerkesztősége megfelelően óvta a kiskorúakat az ártalmas tartalmaktól, és ennek ellenkezőjét a válaszadóknak csupán 23%-a gondolja.

A tévé elfogadhatatlannak tartja a nemzetközi mércével mérve is igen súlyos szankciók alkalmazását egy olyan műsorral kapcsolatban, amelyhez hasonló programok a világ számos országában, ezen belül Európa csaknem összes televíziós piacán képernyőn vannak vagy voltak hosszú ideig, hasonlóan súlyos büntetések kiszabása nélkül.

Az RTL szerint a hatóságnak fél év alatt eljuttatott 122 nézői panasz elenyésző számú egy szinte az egész országot fél évig foglalkoztató műsor esetében, amit naponta 1.5-2 millió néző követett figyelemmel. Az RTL Klub az NMHH által hozott összes határozattal szemben minden törvényes jogorvoslati eszközzel élni fog.