Nem lehet lájkolni a Kuruc.infót

2011.05.23. 17:07 Módosítva: 2011.05.24. 10:09
A felhasználók jelzései alapján a Facebook nem engedi, hogy bárki is lájkolja, vagy csak megossza a Kuruc.infóról származó linkeket. A Jobbik máris tiltakozik, és akár az Európa Parlamentben is felszólalnak a szélsőjobboldali hírportál védelmében. A Kuruc.info rajongói oldala eközben zavartalanul üzemel, és csatlakozni is lehet hozzá.

A Facebook letiltotta a közösségi oldalról a Kuruc.infót, ami azt jelenti, hogy se státuszüzenetben, se levélben, se a chaten nem lehet megosztani a szélsőjobboldali hírportálról származó linkeket, sőt még csak be sem lehet írni, hogy Kuruc.info.

"Ez az üzenet letiltott tartalmat tartalmaz, korábban sértőnek vagy durvának jelölték. Tudasd velünk, ha szerinted téves" - írja ki a Facebook rendszere, ami arra utal, hogy a felhasználók jelzéseire tiltotta le a közösségi oldal a kifejezést. Ilyen esetekben a Facebook általában először letiltja a kifogásolt kifejezést, majd kivizsgálja az ügyet, ami akár több hetet is igénybe vehet. A Kuruc.info rajongói oldala egyébként működik, magát a rajongói oldalt lájkolni is lehet, de a 30 ezernél is több rajongóval rendelkező felületen sem lehet a hírportál cikkeit megosztani.

A Facebook, vélhetően az eljárási rendet követő, automatikus lépése ellen azért már levélben tiltakozott Szegedi Csanád, a Jobbik európai parlamenti képviselője.

"Az Európai Parlament képviselőjeként mélységesen megdöbbent és aggaszt az Önök minapi lépése, mellyel korlátozzák a szólás szabadságát azáltal, hogy letiltották a kuruc.info weboldalt a közösségi portálukról. Szeretném felhívni szíves figyelmüket, hogy a kuruc.info az egyik legolvasottabb  magyar hírportál, illetve a legolvasottabb konzervatív és hazafias híroldal, melynek látogatottsága a Google statisztikája szerint eléri a napi 80 ezer és havi egymillió egyedi olvasót" - áll Szegedi Csanád levelében, amit a Facebooknak címzett.

"Ezúton emlékeztetem Önöket az emberi jogok és alapvető szabadságok védelméről szóló Európai Egyezmény 10. cikkére, amely rögzíti a véleménynyilvánítás szabadságát, és az alábbiakat mondja ki: "Mindenkinek joga van a véleménynyilvánítás szabadságához. Ez a jog magában foglalja a véleményalkotás szabadságát és az információk, eszmék megismerésének és közlésének szabadságát országhatárokra tekintet nélkül és anélkül, hogy ebbe hatósági szerv beavatkozhasson" - rja Csanádi, aki európai parlamenti felszólalást is kilátásba helyez, ha a Facebook nem vizsgálja felül a döntését.