Újabb vádlott a South Park-ügyben

2011.05.23. 10:12 Módosítva: 2011.05.23. 14:09

Zachary Adam Chesser után egy Jesse Curtis Morton (Younus Abdullah Mohammad) néven ismert férfiről is azt állítjk az amerikai hatóságok, hogy életveszélyesen megfenyegette Trey Parkert és Matt Stone-t, a South Park című animációs sorozat készítőit. a 21 éves Chesser a sorozat egyik régebbi epizódján akadt ki, azon, amiben Mohammed prófétát medvejelmezben ábrázolták a rajzolók. Ezen annyira felháborodott, hogy szélsőséges muszlim szervezeteket biztatott arra, hogy öljék meg Stone-t és Parkert. A bíróság idén februárban 25 évre ítélte.

Vélhetően ez a sors vár majd az új vádlottra is, aki a revolutionmuslim.com nevű szájt romjain létrejött islampolicy.com nevű oldalt működtette, ahol az amerikai igazságügyi szervek véleménye szerint felbujtó tartalmú üzeneteket tett közzé. Morton azzal védekezik, hogy szavait félreértették, sőt az angol nyelvű szájt célját is, amit azért hozott létre, hogy a két oldal közötti kommunikációt elősegítse.

Az FBI szerint az lehet, hogy az oldal célja a kommunikáció, de azért leginkább az Al-Kaida elveit terjesztették. A nyomozók az egyik linket követve egy olyan oldalon találták magukat, amin a South Park készítői ellen uszító üzenetet találtak - ezt Morton és Chesser állítólag közösen fogalmazta. A vádemelés során az ügyész bizonyítékként nyújtott be egy CNN-interjút tartalmazó videófelvételt is, melyen Morton a kamerába nézve azt nyilatkozza, hogy a Korán tanításait követi, márpedig az egyértelműen kimondja, hogy a hitetleneket terrorizálni kell.