Az MTVA 600 embert küldene el a közmédiából

2011.05.24. 11:03 Módosítva: 2011.05.24. 13:38
Hatszáz munkavállalót érintő csoportos létszámleépítés szándékát jelentette be Böröcz István, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója hétfőn az alap üzemi tanácsának és érdekképviseleteinek. Az egyeztetéseket követően június közepén derülhet ki, hogy hány embert küldenek el a közmédiából.

Az MTVA kilenc főszerkesztőjének, a műszaki, gazdasági, pénzügyi, kommunikációs és sales területen dolgozó vezetőinek május 16-ig kellett javaslatot tennie arra Böröcz Istvánnak, hogy kik kerüljenek bele a csoportos leépítés körébe.

Leépítési menetrend

Az egyes listák összesítése után hétfőn jelentette be az MTVA vezérigazgatója a 600 embert érintő elbocsátást, amiről egy hét múlva kezdődhet meg a konzultáció az üzemi tanáccsal és az érdekképviseletekkel. A konzultációra 15 nap áll rendelkezésre, így a tárgyalásokat június közepén lehet lezárni - ekkor derül majd ki, hogy végül hány embert érint a csoportos létszámításleépítés.

Az MTVA Ideiglenes Üzemi Tanácsa bejelentette, hogy a leépítésről további adatokat kér ( kor, nem, beosztás szerinti megoszlás) az alaptól és konzultációt kezd az MTVA vezetésével. "A delegáltak célja, hogy az MTVA munkavállalói közül csak alapos indokokkal, a működés biztonságát szem előtt tartva és a munkavállalói jogokat messzemenőkig figyelembe véve bocsássanak el bárkit is" - írták közleményükben.

Vezetőket is érint

Szabó László, az MTVA kommunikációs igazgatója az Indexnek elmondta, a csoportos létszámleépítés nemcsak a műsorgyártás, hanem a közmédia szinte minden tevékenységének területén dolgozó munkavállalókat érint. Szabó arról azonban nem kívánt nyilatkozni, hogy mely területeket érinti leginkább a leépítés, mondván, először az Üzemi Tanáccsal szeretnék ismertetni ezeket a statisztikai adatokat. Ugyanakkor az már biztos, hogy vezetői területen is lesznek elbocsátások.

Szabó László szerint az MTVA vezetése részletesen áttekintette a közmédia 3000 munkavállalójának munkaköreit és feladatait, a 600 fôs leépítési tervük megalapozott. Azonban nyitottak arra, hogy az üzemi tanáccsal folytatandó tárgyalásokon érdemben megvizsgálják az érdekképviseletek javaslatait.

Az elbocsátásokra az összevonás után fellépő párhuzamosságok megszüntetésén túl azért is szükség van, mert a 64 milliárd forintos költségvetés nem bírja el a 3463 munkavállaló idei bér- és járulékköltségeit, ami 20 milliárd forintot tesz ki.

Ugyanakkor a leépítés után a rendszerben maradóknak is újratárgyalják majd a szerződését, mert a közmédia rendszerében jelenleg mintegy 800 munkakörben, tucatnyi bérfizetési rendszerben dolgoznak munkavállalók. A munkakörök számát csökkenteni, a bérezést egységesíteni szeretnék a jövőben.