Nézőinek negyedét vesztette el Az Este

2011.06.08. 09:59 Módosítva: 2011.06.08. 10:29
Mióta a Médiatanács vizsgálatot indított az MTV ellen amiatt, hogy Az Este nem tájékoztatott elfogulatlanul, a műsorba visszaengedték az ellenzéket. A nézők bizalmát azonban nem olyan könnyű visszaszerezni, mint elveszíteni.

A nézettségi adatokból szépen kirajzolódik az az ív, ami Az Estével történt azóta, hogy Élő Gábor hírigazgató tavaly május 12-ei kinevezését követően első döntései közé tartozott az ellenzék kitiltása a közéleti műsorból.

Lejtmenet

Míg tavaly februárban (5. hét) a teljes lakosság átlagosan 8,2 százaléka  nézte a műsort, ez júniusban (22. hét) már 7,7 százalékra csökkent, szeptemberben pedig, amikor megírtuk, hogy egy hónap alatt mindössze egyetlen ellenzéki szerepelt a műsorban, a nézettség már 6,9 százalékra (38. hét) esett vissza. Amikor március 18-án kiderült, hogy egy nézői panaszt miatt az NMHH hatósági vizsgálatot indított Az Este politikai kiegyensúlyozatlansága miatt a lejtmenet már 5,8 százaléknál tartott.

Sokakat megdöbbentett ahogy akkor Élő Gábor, az MTI Hírcentrum vezetője reagált a hírre „dilettánsnak, a tévés műsorkészítés alapvető fogalmait nem ismerőnek, esetleg rosszindulatú szándékkal készítettnek” nevezte a beadványt és készítőjét. Meglátása szerint az ellenzék azért nem szerepelt a műsorban, mert nem volt véleménye.

Annál meglepőbb volt, hogy négy nappal később vendégként szerepelt Az Estében Vona Gábor, a Jobbik elnöke, majd másnap Mesterházy Attila, az MSZP elnöke és a következő napon Schiffer András, az LMP frakcióvezetője. Mesterházy Attilának és Schiffer Andrásnak úgy látszik, hogy azóta nagyon sok mindenről lett véleménye, mivel március vége óta szinte minden héten szerepelnek a műsorban.

Vona Gábor Az Este című műsorban
Vona Gábor Az Este című műsorban

Gyurcsány Ferenc kivételével – aki a pletykák szerint Élő Gábor személye miatt bojkottálja a műsort – szinte minden szocialista prominens szerepelt már, Szanyi Tibortól Lendvai Ildikóig. Az LMP véleményét a legtöbbször Schiffer András képviseli, míg a Jobbik csak nagyon ritkán látott vendég.

Élő ledilettánsozta Szalai Annamáriát

Április végén kiderült az is, hogy Élő Gábor közvetve Szalai Annamáriát és a Médiatanácsot nevezte dilettánsnak és a tévés műsorkészítés alapvető fogalmait nem ismerőnek, mivel a Médiatanács elítélte az MTV-t. Meglátásuk szerint a műsor tavaly nyáron nem teljesítette az átfogó és elfogulatlan tájékoztatás törvényi követelményét. A Médiatanács ugyanakkor csak figyelmeztetésben részesítette a köztévét, beszámítva azt, hogy utoljára 2008-ban indult ellenük vizsgálat. Információink szerint az ítélet komoly vitát váltott ki a vezetőség körében, azóta „lazult a pártfegyelem”.

A nézettségen ugyanakkor ez már nem segített, azok, akik az elmúlt egy évben elpártoltak a műsortól ezt követően sem szoktak vissza. A teljes lakosság körében a vizsgálat bejelentésének hetétől (11. hét) a múlt hétig (22. hét) átlagosan 5,4-5,8 százalék között volt a műsor közönségaránya a teljes lakosság körében (egy-egy adást 200-400 ezer ember néz meg).

A műsor tavaly február óta (8,2) bekövetkezett 2,4 százalékos közönségarány-csökkenése ugyanakkor azt jelenti, hogy Az Este nézőinek több mint egynegyedét vesztette el, és ez arány a közeljövőben sem fog javulni, mivel hétfőtől a 21 órás műsorsávból a 23 órás műsorsávba költözött a nyári műsorstruktúrára való átállás miatt.

Az Este nézettsége a reklámozóknak fontos 18-49 éves korosztályban a múlt héten 2,3 (18-54 ezer ember), tavaly ugyanekkor 3,4 százalék volt (40-90 ezer ember), s bár ez az egyharmados veszteség számottevő, a köztévében valószínűleg mégsem veszik komolyan, mivel mint megtudtuk, a műsor "mindig inkább az idősebb korosztályt akarta megszólítani".