A Médiatanács megmondja, mi nem való a 6 éven aluliaknak

2011.06.09. 16:05 Módosítva: 2011.06.10. 09:53
Várhatóan július végére adja ki a hatévesnél fiatalabb gyerekek számára káros televíziós tartalmak besorolását segítő ajánlását a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH).

A médiatörvény értelmében 2011. január 1. óta alkalmazandó a 6-os karika azon műsorok esetében, amely az óvodás vagy még fiatalabb gyermekek számára káros lehet, az ajánlás ehhez nyújt majd támpontot.

Türelmi időt kaptak a csatornák

6-os karika

A médiatörvény értelmében "azt a műsorszámot, amely hat éven aluli nézőben félelmet kelthet, illetve amelyet koránál fogva nem érthet meg vagy félreérthet, a II. kategóriába kell sorolni. Az ilyen műsorszám minősítése: hat éven aluliak számára nem ajánlott".

A törvény szerint ezeket a műsorokat 6-os korhatárkarikával kell ellátni abban az esetben, ha az adás 21 óra előtt kerül képernyőre. A törvény viszont lehetővé teszi, hogy 21 és 05 óra között a karikát az adók a teljes műsor ideje alatt mellőzhessék, és csak a kezdéskor kell kitenniük, mivel a törvény azt feltételezi, hogy ez a korosztály ebben az időben már nem néz tévét.

Az ajánlás tervezetéről a médiatanács több tagja csütörtökön a családokat képviselő szervezetekkel, a filmkészítők képviselőjével, valamint pszichológus szakértővel tárgyalt.

A médiatanács további egyeztetéseket tart még a kérdésben, és a testület az interneten is várja az észrevételeket. A végleges dokumentumot várhatóan július végén adják ki, a könnyebb kategorizálás érdekében az ajánláshoz példatárat is készít a csatornáknak a tanács.

A csatornák április elsejéig türelmi időt kaptak a 6-os karika használatára, tehát addig nem szankcionálta a médiahatóság, ha nem, vagy nem jól alkalmazták a törvényt. Információink szerint eddig még nem érkezett panasz a médiahatósághoz ebben az ügyben.

A nagycsaládosok örülnek az új karikának

A médiatanács egyeztetésén részt vevők szükségesnek tartották a szabályozást. Jó Balázs, az NMHH műsorfigyelő és -elemző főosztályának helyettes vezetője elmondta: egyebek mellett a kisgyerekben félelmet keltő, droghasználatot bemutató, szexualitást vagy erőszakot ábrázoló tartalmak lehetnek károsak a hatévesnél fiatalabbakra.

Kósa Éva pszichológus szakértő arra hívta fel a figyelmet, hogy a 12 éven aluliak fejlődés-lélektani szempontból nem alkotnak homogén korosztályt. A kisebbek felfogóképessége jelentősen eltér a hatévesnél idősebbekétől, és emiatt például a halál megjelenítése nem ajánlott a nekik készülő műsorokban.

M. Tóth Géza animációs rendező azt hangsúlyozta, hogy az ajánlás a hazai gyermekfilmkészítőket is segítheti. Székely Hajnalka, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke örömmel fogadta, hogy megszületett az új besorolási kategória, amely szerinte elsősorban a szülőknek nyújt segítséget.