Bűncselekmény lett a streamelés

2011.06.22. 14:17
Már a webes lejátszókon sem lehet megnézni a legújabb sorozatokat. A streameles ugyanúgy jogellemes lett, mint a torrentezés. A Megavideo nevű oldal a legnagyobb vesztes.

Az amerikai Szenátus elfogadott egy olyan törvényjavaslatot, melynek értelmében a szerzői jogvédett tartalmak internetes közzététele (streamingje) mostantól kezdve bűncselekménynek számít. Ezzel a Megavideo és társai is bekerültek ugyanabba a kalapba, amiben a p2p elbven működő tartalommegosztók (bittorrent) vannak.

Hollywood teljes mellszélességgel kiállt az új törvényjavaslat mellett, ami Commercial Felony Streaming Act néven vonul be majd a történelembe. A nagy amerikai művész szakszervezetek közül a DGA (a rendezők), a SAG és az AFTRA (a színészek) valamint az IATSE (a színházi dolgozók) és az AFM (zenészek) érdekvédelmi szervezete is támogatta a javaslatot, amit Amy Klobuchar demokrata és John Cornyn republikánus párti képviselő közösen nyújtott be a szenátus törvényhozó bizottságának.

Az amerikai mozitulajdonosokat tömörítő NATO nevű szervezet elnöke, John Fithian szerint az illegális streaming közvetlenül a film- zene- és tévéiparban dolgozók zsebéből húzza ki a pénzt, így ideje volt a letöltéseket bűncselekményként kezelő törvény felülvizsgálatának és kiegészítésének. A streaming oldalak üzemeltetői - amennyiben elkapják őket - akár öt évig terjedő börtönbüntetésre is számíthatnak, ha bebizonyosodik, hogy oldalaikon kereskedelmi célból tettek közzé jogvédett tartalmat legalább 10 alkalommal 180 nap alatt. További kitétel még, hogy a streamelt film, zenemű vagy sorozatepizód értéknek meg kell haladnia a 2500 dollárt.

A hírt közzétevő Deadline Hollywood egyik kommentelője a streaming illegálissá tételével kapcsolatban megjegyezte, hogy mostantól az, aki YouTube-ra feltölt egy saját magáról készült klipet, amin a Happy Birthday-t énekli (ami jogvédett tartalom), akár a sittet is kockáztatja a közröhej mellett, ami nagyon ijesztően (de viccesen) hangzik, csak éppen korántsem igaz. A fair use, azaz szabad felhasználás feltételei továbbra sem változnak, forrásmegjelöléssel és csak részleteiben a jövőben is lehet zeneműveket, filmeket, sorozatepizódokat streamelni.