Nem enged a 600-ból az MTVA

2011.06.23. 10:50 Módosítva: 2011.06.23. 14:27
Bár június elseje óta folynak az egyeztetések az üzemi tanáccsal és a szakszervezetekkel a csoportos létszámleépítésről, úgy tűnik, hogy az MTVA nem enged a bejelentett 600 főből, ami az összevont közmédiák dolgozóiból minden ötödiket érintene. Jövő hét végén azonban nemcsak ők, hanem majdnem minden közmédiában dolgozó kap majd egy levelet, csak azt nem fogja tudni, hogy az új munkaköri leírása vagy a felmondó levele lesz-e benne.

Bár az Ideiglenes Üzemi Tanáccsal folytatott konzultációk a törvényben előírt 15 nap után hivatalosan június 16-án lezárultak, az MTVA az érdekképviseletek kérésére meghosszabbította ezt a határidőt.

Csak a plusz juttatásokban érhetnek célt

Leépítés számokban

Az érdekképviseletek nem kértek és nem kaptak olyan listát, amelyen a 600 fő nevesítve szerepelne, mondván "a végén nem szeretnénk aláírni egyetlen névvel megnevezett kollégánk sorsának megpecsételését sem, ezt a felelősséget meghagyjuk a munkáltatónak".

Az MTVA-tól kapott 13 féle statisztikai kimutatásból (pl. nemre és korra, munkakörre, dívizók szerinti bontásra, jövedelemre) kiderül, hogy a leépítésre javasolt személyekből 285 az MTV-ből, 162 a Magyar Rádióból, 124 a Duna TV-ből és 28 az MTI-ből kerülne ki.

A 600 főre tett leépítési javaslat legnagyobb részét, 60 százalékát, a műsorkészítési terület adja, a nagyjából 360 ember között operatőrök, vágók, rendezők, szerkesztők, gyártásvezetők és műsorvezetők is vannak. A fennmaradó 240 ember nagy része az adminisztrációt és a műszaki munkatársakat érinti (asztalos, gépkocsi vezető, gondnok, stb.), míg mindössze 32 vezető pozíciójú, vagy irányításban részt vevő ember szerepel a listán.

A 600 fő 40 százaléka 50 év feletti lenne, ezt a 30-40-es korosztály követi, míg a 20-30 éveseket érintené legkevésbé a leépítés. A nemekre vonatkozó kimutatás szerint nagyjából egyensúlyban van a férfiak és nők aránya.

A leépítés jövőre 3 milliárd forintos megtakarítást jelentene az MTVA-nak, amit a jövő évi költségvetésben új műsorok gyártására szeretnének fordítani.

Mind az MTVA kommunikációs igazgatója, Szabó László, mind pedig az érdekképviseletek megerősítették, hogy a létszám nagyságrendjéről már nem tárgyalnak, mivel abból az alap nem engedett. Az Ideiglenes Üzemi Tanács korábban abban reménykedett, hogy a tárgyalások végére 15-20 százalékot lehet lealkudni az eredeti tervezetből.

Úgy tudjuk, hogy a tárgyalások várhatóan péntek délután lezárulnak, annak ellenére, hogy nagy előrelépések nem történtek. A megállapodás - amennyiben létrejön -, csak az elbocsátásra kerülők plusz juttatásairól szólhat, így arról, hogy a legalacsonyabb keresetűek a Kollektív Szerződésben foglaltakon felül egy havi átlagkeresetben részesülnek.  Továbbá arról, hogy kik kaphatnak egyéb, pénzben mérhető „szolgáltatásokat”, így például ingyenes internetet. A lelki és álláskeresési tanácsadást az MTVA magától ajánlotta fel. A tárgyalások eredményeképpen az alap 25 millió forintos kezdőtőkével létrehoz egy segélyező bizottságot, ami az elbocsátottak számára anyagi segítséget nyújthat. Körvonalazódik a szolgálati idővel arányos jubileumi jutalmazási rendszer módosítása is.

Az Ideiglenes Üzemi Tanács eredményként könyveli azt is, hogy sikerült kiharcolniuk a leépítési listán szereplő 31, 52-57 éves kollégájuk "megmentését" úgy, hogy az alap elfogadta a maguktól nyugdíjra jelentkezőkkel való kiváltásukat.

Vidékiek, ötvenesek a listán

Bár az érdekképviseletek elismerik, hogy az MTVA korrekten járt el a tárgyalások során, bizonyos kérdésekben mégis csalódottak. Úgy vélik, hogy a költségtakarékossági intézkedésként bejelentett leépítést sok esetben ki lehetne váltani az elbocsátások helyett valami mással. Ilyen lenne, ha például a nyugdíj mellett  foglalkoztatottaktól válna meg az alap, vagy azokat a külső gyártásban készülő produkciókat mondanák el, amelyek megvalósíthatóak lennének olcsóbban a cégen belül is.

Ahogy azt Mocsáry Zoltán, az üzemi tanács soros elnöke korábban elmondta, nagyon csalódottak amiatt, hogy a statisztikák szerint az elbocsátottak 40 százaléka ötven év feletti lesz, mivel ez a korosztály már esélytelenül indul a munkaerőpiacon.

Ugyanezt emelte ki Nagy Navarro Balázs, a Közmédium Szakszervezeti Tanácsának elnöke is, aki szerint ez a lépés ellentétes a kormány politikájával is, amely ennek a korosztálynak a védelmét, munkával való ellátottságának fontosságát hangoztatja. Ugyanakkor az MTVA erre a kritikára úgy reagált, hogy azért szerepelnek ilyen nagy arányban az 50 felettiek a leépítési listán, mert az egész közmédia állománya „elöregedett”.

Az Üzemi Tanács aggodalmasnak tartja azt is, hogy aránytalanul nagy a száma a vidéki szerkesztőségekből elbocsájtásra kerülőknek is, úgy vélik, hogy az ebből kikövetkeztethető változások végzetesek lehetnek a regionális stúdiókra nézve.

Nagy Navarro szerint a szakszervezetek továbbra sem látják megalapozottnak az egész leépítést, mert nem látják számokkal alátámasztottnak, hogy valóban ennyi emberre nem lenne szükség a cégben. A szakszervezetek a megadott adatok alapján úgy vélik, hogy a leépítés fő indokaként emlegetett összevonás utáni párhuzamosságok egyelőre nem szűnnének meg. A szakszervezetek kifogásolják azt is, hogy a leépítés 60 százalékban a műsorkészítési területen dolgozókat érintené, miközben a vezetői posztokon kialakult négyszerezés alig változna, ugyanis a 600 emberből mindössze harminc körüli vezetőt érinthet a leépítés.

Pszichológiából 1-es

Értesüléseink szerint a tárgyalások lezárulta után leghamarabb jövő hét végén mehetnek ki postán az előzetes értesítések a 600 embernek, amelyet 30 nappal később egy felmondó levél követhet majd. A 600 emberből csak néhány „úszhatja meg” végül, azok, akikről az MTVA nem tudja, hogy állapotosak vagy vezető pozíciót töltenek be valamely szakszervezetekben, őket ugyanis a törvény védi.

Ugyanakkor vannak olyan hírek is, hogy a 3000 közmédiás munkavállaló többsége kap majd egy levelet, amiben közlik, hogy a Szervezeti és Működési Szabályzat várhatóan július elsején életbe lépő módosítása után megváltozott-e a munkaköre és a munkarendje (a bérezés nem változik egyelőre, az egységes bértábláról jelenleg is folynak az egyeztetések, leghamarabb 2012-ben léphet életbe).

Egyesek szerint, ha ettől a szándékától nem lehet eltéríteni az MTVA-t, az nagy riadalmat okozhat a dolgozók között, mivel majdnem mindenki kap majd egy borítékot, csak azt nem fogja tudni, hogy mi áll benne és „ez ebben a félelemmel teli légkörben nem vall pszichológiailag érzékeny hozzáállásra”.

Ősszel újabb elbocsátás következik

Információink szerint a mostani leépítés után újabb módosítás várható az MTVA Szervezeti és Működési Szabályzatában, így ősszel újabb leépítésekre kerül sor, bár az már nem lesz ekkora mértékű, nagyjából 3-400 embert érinthet. Az alap szándéka szerint a második hullám nagyobb mértékben fogja érinteni a vezető pozícióban lévőket, mint a mostani.

A dolgozók azonban akkor sem nyugodhatnak meg teljesen, mivel mint kiderült, a műsorkészítésben aktívan résztvevőknek visszavonják majd a mikrofon- és képernyőengedélyeiket, és minden egyes riporternek, műsorvezetőnek és képernyős személyiségnek újra kell vizsgáznia az Anyanyelvi-, mikrofon- és képernyőbizottság előtt.

A cél az, hogy kiderüljön, kik alkalmasak arra, hogy mind a rádiók, mind a tévék számára anyagokat készítsenek, mivel hosszú távon - takarékossági és ésszerűségi okok miatt - az lenne a cél, hogy a közmédiától egy helyszínről csak egy stáb tudósítson. A műsorvezetők mellett a képernyőn is megjelenő szerkesztőket is vizsgálni fogja egy beszédtanárból, stylistból és vizuális szakemberekből álló csapat, hogy a jelenleg 280 fős társaságot 50 emberre szűkítsék.