Digitális átállásra megy az újabb 3,9 milliárd

2011.07.06. 09:00
A tavalyról megmaradt 53 milliárd forintból 12 milliárd maradt a Magyar Államkincstárnál vezetett számlákon, ebből 3,9 milliárdot a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) használ fel.

Tavaly a minisztériumok, háttérszervezeteik, más központi költségvetési intézmények, társadalombiztosítási szervek 53 milliárd forintot nem költöttek el. Ebből bő 12 milliárdról kormányhatározat hagyta jóvá, hogy az érintett intézmények, a PSZÁF és a médiahatóság elköltheti. Az NMHH üzleti tervéhez képest többletben maradt pénz felhasználási szabályairól a médiatörvény is rendelkezik az Mttv. 216. § (6.) bekezdésében.

Eszerint a médiahatóság 3,9 milliárdja a digitális átállás megvalósulására, és a közszolgálati és közösségi médiaszolgáltatásokkal kapcsolatos tevékenységek finanszírozására (vagyis közszolgálati és helyi adókra) megy.

Információink szerint a 3,9 milliárd nagy részét a digitális átállásra fordítják, melynek az előkészítése idén, a megvalósítása jövő évben zajlik. Az NMHH néhány héten belül hozza nyilvánosságra az átállás részletes ütemtervét, és az analóg sugárzás kikapcsolásának időpontját.

Nehéz meghatározni, mennyi állami pénz ment eddig digitális átállásra, de sokszor volt költségvetési tétel. Az elmúlt két évben néhány tízmillió forint erejéig voltak a Műsorszolgáltatási Alapnak is a helyi műsorszolgáltatók számára kiírt műszaki típusú pályázatai (ezek stúdiófejlesztést jelentenek), amik előnyben részesítették a digitális technológiát (stúdiók technikai eszközöknél).

A földfelszíni televíziós sugárzásra országosan összesen öt csatorna van, ebből hármat még az analóg (MTV1, Tv2, RTL Klub) műsorok foglalnak el, és két csatornán van digitális sugárzás. Képarányt a nyár végén váltanak a kereskedelmi tévécsatornák, így már csak néhány hónapig tart az új tévék tulajdonosait bosszantó "fekete csíkok és duci figurák" harca.