Szakszervezeti vezetőket is elküldenek a közmédiából

2011.07.08. 18:56
A négy közmédiumban működő tizenhárom szakszervezet közül háromnak az elnökét, és 15 vezető tisztségviselőjét tette fel a csoportos létszámleépítésben érintettek listájára az MTVA. Szerdán szakszervezeti demonstráció indul a közmédiában bekövetkezett leépítési hullám ellen.

Az Index úgy értesült, hogy a rádiós szakszervezetek közül a Független Rádiós Szakszervezet (FRÁSZ) vezetőjét, Varga Júliát (aki szerkesztőként dolgozik a Magyar Rádióban), a Rádiós Műszakiak Szakszervezetének vezetőjét, Tomán Sándort (aki műszaki területen középvezetőként dolgozik), a televíziós érdekképviseletek közül pedig a Televíziós Műsorgyártók Érdekvédelmi Szervezetének vezetőjét, Magyar Ágnest (aki az MTV közéleti műsorainak egyik szerkesztője) is elküldené az MTVA, további tizenöt, a szakszervezetben vezető tisztséget betöltő emberrel együtt.

A szakszervezetek szerint ezeknek a törvényben védett személyeknek az elküldése „része annak a megfélelmlítő munkáltató magatartásnak, amelynek célja az érdekvédelmi vezetők elhallgattatása, érdekvédő tevékenységük ellehetetlenítése”. A Munka Törvénykönyve szerint a szakszervezeti vezetők védettséget élveznek a csoportos létszámleépítésben, ugyanis őket csak akkor lehetne elküldeni, ha a szakszervezet „kiadja őket”.

MTVA: Nem félemlítünk meg senkit

Ennek megtagadását igazolniuk kell azzal, hogy a szakszervezet működését hátrányosan érintené egy-egy személy elbocsátása. Amennyiben a munkáltató, azaz az MTVA nem fogadná el ezt az indoklást, akkor Munkaügyi Bírósághoz fordulhat, melynek soron kívüli eljárásban, 8 napon belül kellene döntenie az egyes személyekről.

Nagy Navarro Balázs (az MTV külpolitikai szerkesztője), a KÖZSZAT elnöke az Indexnek úgy nyilatkozott, hogy teljes mértékben értelmezhetetlen ez a döntése az MTVA-nak, mivel egy hónapja pontosan tudják, hogy kik azok a szakszervezeti vezetők és vezető tisztségviselők, akik védettséget élveznek, és akiket a Munkaügyi Bíróság is feltehetően annak tart majd. Mint Nagy Navarro elmondta, ez az intézkedés nem szólhat másról csak a megfélemlítésről.

Szabó László, az MTVA kommunikációs igazgatója kérdésünkre elmondta, „az alap szempontjai között nem az játszott szerepet, hogy valaki szakszervezeti funkcionárius-e vagy sem, hanem az, hogy jó munkaerő-e vagy sem. Amikor összeállt a csoportos létszámleépítésben érintettek listája, akkor a szakszervezetektől megkértük azt a listát, hogy kik azok, akik náluk vezető pozícióban vannak, így védettek. Amikor megkaptuk, akkor ezen személyek esetében kikérőt küldtünk a szakszervezeteknek”. Szabó László szerint „az MTVA sem ebben, sem más ügyben nem tanúsít megfélemlítő magatartást, és aki ezt állítja, egyszerűen nem mond igazat. Ez nem más, mint olcsó hangulatkeltés”.

Értesülésünk szerint a közmédiában működő 13 szakszervezetből 9 már csatlakozott ahhoz a demonstrációhoz, amit jövő szerdán kezdenek el a közmédiában bekövetkezett leépítések ellen. A médiás szakszervezeteken kívül van esély rá, hogy a rendvédelmi szervezetek is csatlakozni fognak a demonstrációhoz, amelyet addig nem fejeznek majd be, amíg az MTVA vezetői nem állítják le a csoportos létszámleépítést.