Cecília
7 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

A Spiegel politikai tisztogatásról ír a közmédiában

2011.07.15. 16:51
A magyar közmédiában zajló elbocsátásokról közölt kommentáló elemeket tartalmazó tudósítást pénteken a Frankfurter Allgemeine Zeitung című német konzervatív lap, valamint a liberális Der Spiegel hírmagazin internetes kiadása.

A bécsi keltezésű tudósításában a FAZ konzervatív újság arról írt, hogy a közszolgálati média 550 munkatársa már megkapta a felmondó levelet, és ősszel előreláthatólag még 400-450 elbocsátás várható. Ezzel az alkalmazottak számát  egyharmaddal csökkentik, és 3 milliárd forintot akarnak megspórolni - tette hozzá a cikkíró, Michaela Seiser, aki utalt arra is: az elbocsátások akkor kezdődtek, amikor Magyarország átadta az európai uniós soros elnökséget Lengyelországnak. Az ellenzék - mint a szerző  hangoztatta - éppen ezért az Orbán Viktor miniszterelnök vezette nemzeti konzervatív kormány tisztogatási akciójáról beszél.

A cikkíró megemlítette: a kormányváltás után más "az államhoz közel álló" hivatalokban is nagyszabású személyi változásokra került sor. A szerző szerint egyesek attól tartanak, hogy a közszolgálati  média számára létrehozott központi hírszerkesztőség veszélyezteti a pluralizmust az országban.

A német konzervatív napilap tudósítója kitért azokra a bírálatokra,  amelyek szerint az elbocsátásokat semmifajta program-, illetve átszervezési terv nem előzte meg. A bírálók - mint írta - kiemelték azt is, hogy az elbocsátásokat Papp Dániel bonyolította le. Pappot - mint fogalmazott - olyan újságíróként ábrázolják, akinek pályája a jobboldali radikális Jobbik párton és a szélsőjobboldali Echo televízión keresztül vezetett a magyar közszolgálati médiaszerkesztőség élére. A szerző hangoztatta azt is, hogy Papp Dániel felelős egy, a Daniel Cohn-Bendit európai parlamenti képviselő budapesti látogatásáról készült tudósítás "manipulálásáért".

A miniszterelnök új offenzívát kezd az újságírók ellen címmel közölte írását internetes oldalán a Der Spiegel. A hamburgi hírmagazin bevezetőjében  hangoztatta: alighogy Magyarország átadta az uniós elnökséget, Orbán kormányfő "erősítette" az újságírókkal szembeni fellépést. A közszolgálati médiában - mint a szerző, Keno Verseck írta -  nagyszabású elbocsátási hullám vette kezdetét. "A bírálóknak menniük kell" - fogalmazott a cikkíró.

A szerző úgy vélte, hogy az uniós elnökség végén a miniszterelnök az uniót "a megszokott módon" szidta. Az újságíró úgy látja, hogy Magyarország Orbán akarata szerint következetesen egyre inkább eltávolodik az európai értékektől és normáktól. A cikkíró szerint az új választási törvényt a Fidesz hatalmának hosszú távú megtartása érdekében alkották meg, a sztrájkjogot és a vallásszabadságot ugyanakkor veszély fenyegeti.

A Der Spiegel a továbbiakban részletesen foglalkozott a közmédiában történt tömeges elbocsátásokkal, hangoztatva, hogy Magyarország az EU-elnökség lezárása után folytatja "vitatott" médiapolitikáját. Példátlannak nevezte az elbocsátottak számát, és megemlítette, hogy egész részlegeket és  szerkesztőségeket is felszámoltak. Az elbocsátottak között a szerző véleménye szerint nem csupán a kormánnyal szemben kritikus újságírók voltak, hanem olyan neves és különböző kitüntetésekkel rendelkező újságírók is, akiknek kül - és belpolitikai tudósításait a kiegyensúlyozottság és a minőség jellemezte.

A cikk szerzője hangoztatta azt is, hogy a közelmúltban tett budapesti látogatása során Hillary Clinton amerikai külügyminiszter is a sajtószabadság és a demokrácia megóvására intette Orbán Viktort.