Szabadlábra helyezték Rebekah Brookst

MTI/Index
2011.07.18. 11:11 Módosítva: 2011.07.18. 11:11
Óvadék ellenében szabadlábra helyezték vasárnap este Londonban a News of the World volt főszerkesztőjét.

Brookst október végéig helyezték szabadlábra, közölte a Scotland Yard. Rebekah Brookst a Murdoch-sajtóbirodalom egykori legnagyobb brit vasárnapi bulvárlapja körül kirobbant súlyos telefonlehallgatási botrány ügyében vették őrizetbe vasárnap délután.

Brooks, aki pénteki lemondásáig a 80 esztendős Rupert Murdoch ausztrál-amerikai sajtómágnás nagy-britanniai lapkiadó-érdekeltsége, a News International vezérigazgatója volt, a Scotland Yard idézése alapján ment be vasárnap az egyik londoni rendőrőrsre, ahol közölték vele, hogy "illegális telefonlehallgatásra szőtt konspiráció" és korrupció gyanújával őrizetbe veszik.

A korrupciós gyanúsítás alapjául azok a bizonyítékok szolgálnak, amik szerint a News of the World az elmúlt években jelentősebb bűncselekmények ügyében nyomozó rendőrtiszteknek fizetett kenőpénzt bizalmas információk ellenében. A telefonlehallgatási ügyben folyó bűnügyi vizsgálat a Murdoch-család közvetlen közelébe ért, ugyanis Brooks felett a vezetői ranglétrán már csak James Murdoch, a News International elnöke, Rupert Murdoch fia állt.

Rendőrségi adatok szerint a News of the World az utóbbi években  négyezer közéleti személyiség és magánszemély mobiltelefonjaihoz férhetett hozzá illegális módszerekkel. A lap David Beckham mellett állítólag Jude Law színész mobiltelefonját is lehallgatta.

Rebekah Brooks, valamint Rupert és James Murdoch a tervek szerint kedden megjelenne a brit parlament médiabizottságának meghallgatásán.