nono

A nyomtatott sajtó halálát érzi Murdoch

2011.07.19. 21:11
Rupert Murdoch és fia is bánja, hogy a tulajdonukban álló lap, a News of the World hírességeket és gyilkosságok áldozatainak hozzátartozóit is lehallgatta. Legalábbis ez derült ki a brit parlament kulturális bizottsága által rendezett keddi meghallgatáson. A nyolcvanéves médiacézár képébe habot akartak önteni, de ennél is jobban fájhat neki, hogy összeomolhat egész birodalma. Elemzők szerint a nyomtatott lapok már úgyis csak viszik a pénzt, és a lehallgatási botrány is a feszített piaci verseny tünete.

A brit parlament alsóházának kulturális bizottsága keddre idézte be Rupert Murdochot, a News Corp. vezérigazgatóját, és fiát, Jamest, akit a cég News International nevű leányvállalatának igazgatójaként felelősség terhelhet a News of the World lap megszűnéséhez vezető lehallgatási botrányban. A lap újságírói és a megbízásukból tevékenykedő magándetektívek 2002 óta mintegy 4000 mobiltelefon-hangpostafiókot hallgattak le, így jutottak illegálisan információhoz tulajdonosaikról. Murdoch közel negyven éve birtokol különböző médiumokat az Egyesült Királyságban, és most először állt vizsgálóbizottság előtt.

A sajtócézár sokszor kért elnézést a nyilvános meghallgatáson a történtek miatt, és azt is rengetegszer mondta, hogy nem tudott semmiről. Az eredetileg mindössze egyórásra tervezett meghallgatás két és fél órája tartott, odakint a tüntetők is fáradtak, amikor a hallgatóságból egy fiatalember odarohant az idősebbik Murdochhoz, és "kapzsi" felkiáltással valamilyen fehér festék- vagy habszerű anyaggal teli tányért próbált hozzávágni. Egyes értesülések szerint a tálban csak borotvahab volt. A meghallgatást ezután fél órára félbeszakították.

Rupert Murdoch
Rupert Murdoch

A meghallgatás célja az volt, hogy kiderüljön, mennyit tudott Rupert Murdoch és fia a NOTW lehallgatási botrányairól, és milyen lépéseket tettek annak érdekében, hogy az etikátlan gyakorlat ne folytatódhasson. A tét hatalmas, hiszen ha bebizonyosodik, hogy a News Corp. feje vagy a briteknél bejegyzett News International igazgatójaként tevékenykedő fia nem tett meg mindent, hogy a lap újságírói felhagyjanak tisztességtelen  módszereikkel, az a médiabirodalom bukását is okozhatja.

Elnézést kértek

A nyolcvanéves Rupert Murdoch, a vállalkozás globális cégeit összefogó News Corporation első embere és fia csak azért jelentek meg, mert külön idézést kaptak, miután a testület korábbi felkérésének nem tettek eleget.

000 Par6393370

James Murdoch a kedd délutáni meghallgatás elején nyilatkozatot akart felolvasni, ezt azonban a bizottság elnöke nem engedélyezte. Az ifjabbik Murdoch ezután megismételte, amit már a News of the World megszüntetésének bejelentésekor megtett: elnézést kért az illegális mobiltelefon-lehallgatások alanyaitól és családtagjaiktól.

Rupert Murdoch a bizottság előtt magyarázkodni kényszerült, hogy nyilatkozataiban miért védte sokáig Rebekah Brookst, a News of the World főszerkesztőjét, akit letartóztattak a botrány miatt. Az idősebb Murdoch szerint ő csak sajnálja támadások keresztüzébe került alkalmazottját, aki egyébként éppen az angol csatornalánc, a Sky felvásárálást készítette elő a News Corporationnek, amikor az ügy kirobbant. Murdoch a bizottság előtt azért megerősítette, hogy még mindig bízik Brooksban, és hisz az ártatlanságában.

A bizottság előtt megjelent a letartóztatott, majd a kihallgatás után szabadlábra helyezett Brooks is, aki tagadta, hogy ő, vagy a Murdoch család bármelyik tagja tudott a lehallgatásokról. Arra azonban nem válaszolt, hogy mégis ki rendelte meg a magányomozókat, arra a kérdésre pedig, hogy nem volt-e neki furcsa a sok magánnyomozó által kiállított számla, csak annyit felelt, más bulvárlapok nagyságrendekkel többet fizettek ilyen szolgáltatásokért. (Brooks védekezése azért is áll gyenge lábakon, mert hétfőn rajtakapták, ahogy iratokat és egy számítógépet is megpróbál kidobni a lakása közelében lévő szemetesbe.)

A sok "nem tudtam róla" és sajnálom között Murdoch jól cselezte ki a keményebb kérdéseket is: például, hogy miért nem engedélyezte a bizottságnak, hogy belenézzen a New Corp. belső levelezésébe, amiből kiderülhet, ki tudott a lehallgatásokról. Azzal érvelt, hogy alkalmazottai személyes titkait is meg kell védenie, miközben hangsúlyozta, a News of the World túllőtt a célon, a közérdek azonban az, hogy a közszereplők ne korlátozhassák a média munkáját privát szférájukra hivatkozva.

Recseg-ropog

A News Corp. éves 32 milliárd dolláros bevételével nagyobb cég, mint a három legnagyobb német médiakonszern, a Bertelsmann, az Axel Springer és a ProSiebenSat1 együttvéve, ezzel a világ harmadik legnagyobb médiabirodalmának számít. Kétszáz újság (a Times, a The Sun, a Wall Street Journal) mellett számos tévéadó (Fox, Fox News) és a 20th Century Fox filmstúdió is hozzá tartozik. A lehallgatási botrány közvetlen hatása máris érezhető, hiszen megszűnt a News of the World, és a cég, ha csak szeptemberig is, de visszavonta a BSkyB nevű brit kábelszolgáltató részvényeinek 61 százalékára tett ajánlatát. Ezzel értéke mintegy nyolcmilliárd dollárral csökkent, ami érzékenyen érinti a részvényeseket.

000 DV1004330

Murdoch helyzete a cég élén meglehetősen erős. A milliárdos (személyes vagyonát 4,6 milliárd dollárra becsülik) családi cégén keresztül a szavazásra jogosító News Corp.-részvények 38 százalékát birtokolja, amivel monopolhelyzetben van, hiszen a második legnagyobb részvényes egy nyolcszázalékos pakettet birtokló arab herceg. Ha a botrány tovább dagad, az igazgatótanács a leváltásával is megpróbálkozhat, bár erre nemigen kerülhet sor, legalábbis addig, amíg a televízióit nem érintik a történtek.

Ez azonban nagyon könnyen bekövetkezhet, mert Murdoch ellenlábasai a napokban újabb támadást indítottak a News International ellen, és azt szeretnék elérni, hogy az OFCOM, a brit médiahatóság megvonja a cég által irányított BSkyB (a részvények 39 százaléka a James Murdoch irányította vállalatnál van) sugárzási engedélyét. Arra hivatkoznak, hogy azt a szabályozás értelmében csak makulátlan, feddhetetlen, a nagyközönség szemében hiteles és tisztességes személy birtokolhatja, márpedig a NOTW tulajdonosaként a News International és annak vezetője nem tartozik ebbe a kategóriába.

A bizottsági meghallgatáson Murdoch ezekre a vádakra reagálva először hangsúlyozta, hogy ő is csak a botrány kirobbanásakor hallott a lehallgatásokról.

"Ez a módszer nem jellemzi az egész cégcsoportot, a News of the World szerkesztősége kevesebb, mint az egy százalékát teszi ki a világszerte 53 ezer etikus, kiemelkedő szakembert foglalkoztató vállalatnak", hangsúlyozta a médiamágnás, aki úgymond soha nem érzett még akkora undort, mint amikor megtudta, hogy alkalmazottai mit tettek.

Tüntetés a brit parlament épülete előtt
Tüntetés a brit parlament épülete előtt

Átérhet a tengerentúlra

Az ügynek kihatása lehet a cég amerikai érdekeltségeire is, ahol a botrány még nem vert fel nagy port (bár az FBI közepes lelkesedéssel vizsgálódik az iránt, hogy a NOTW újságírói valóban lehallgatták-e a 9/11-es tragédia áldozatainak hangpostafiókjait is), de az FCC, az amerikai médiahatóság az OFCOM nyomán és ugyanazt a hivatkozást használva megvonhatja a Fox vagy a Fox News sugárzási engedélyét is. Ezt Murdoch és fia úgy kerülheti el legegyszerűbben, ha lemondanak pozícióikról, amire viszont kevés esélyt látnak az elemzők.

Az amerikai pozíciók védelmére utal, hogy a brit meghallgatáson Rupert Murdoch többször is hangsúlyozta, nincsenek olyan információi, amelyek szerint bármely cége lehallgatta volna a szeptember 11-ei terrortámadások áldozatainak hozzátartozóit, és az FBI sem talált ilyesmire bizonyítékokat.

Az írott sajtó halála?

A News Corporation egyre több sebből vérzik. A Nomura japán befektetési holding elemzője három csoportra osztotta a cég vagyonát: jó, rossz és pocsék kategóriákat állított fel, amelyek közül a pocsékba tartozók értékét nullára becsülte. Ez a cég nyomtatott sajtótermékeire vonatkozik, amelyektől Michael Nathanson szerint azonnal meg kell szabadulni. A rossz kategóriába tartozó cégek tízmilliárd dollárt hozhatnak a News Corpnak a 2012-es év végére, ennek háromnegyede a 20th Century Fox filmstúdiótól származik. A jók 17,3 milliárd dollárt kereshetnek 2012 végére. Ide tartoznak a kábeltévék (Sky, Sky Italia) és a Fox Television, ez a Murdoch-birodalom legértékesebb szegmense, amit mindenképpen egyben kellene tartani és megvédeni.

Murdoch a meghallgatáson azt mondta, azért zárták be olyan gyorsan a News of The Worldöt, mert szégyellték magukat, de arról már nem beszélt, hogy a bulvárlap megszüntetése ha nem is volt üzletileg kifizetődő lépés, sok fejfájástól szabadította meg a News Corp. vezetőit, és korántsem volt akkora veszteség, amekkora tíz éve lett volna.

Hiába kelt el átlagosan 2,7 millió példányban a vasárnapi bulvárújság, és hiába volt 7 millió olvasója, jelentéktelen szelete volt a cégbirodalomnak.

A világszerte több mint kétszáz lapot kiadó News Corp. számára egyre feleslegesebbek a sikert évtizedekkel ezelőtt megalapozó újságok. 2004-ben például még a cég bevételeinek 36 százaléka a nyomtatott sajtóból származott, de tavaly ez az arány már mindössze 14 százalék volt.

A hírcsatornák és a filmstúdió sikere mellett a hagyományos lapok eljelentéktelenedésében nagy szerepe van a nyomtatott sajtó válságának is. Kevesebb az olvasó, csökkennek a hirdetési bevételek, a fokozódó versenyhelyzetben egyre nehezebb lefaragni a költségeket. A News Corp. lapjai a végzet felé rohannak.

Marakodnak a hulla fölött

A konkurencia ezért nem is várja ölbe tett kézzel a News Corp bukását, kíméletlen gyorsasággal csaptak le a News of the World előfizetőire és rendszeres olvasóira. A bulvárlap körüli botrány a News International tulajdonában levő Times szombati kiadására és a Sunday Times példányszámára is közvetlenül hatott, jelentések szerint 30 ezerrel kevesebb fogyott belőlük, mint általában szokott. A Times közvetlen riválisának tekinthető Independent, Guardian, Daily Telegraph tiró ezzel párhuzamosan tízezres példányszám-emelkedést jelentett. Talán éppen ezért nem meglepő, hogy az ügynek minden konkurens lap nagy figyelmet szentel, a Guardian például élő tudósításban számolt be a bizottsági meghallgatás minden percéről.

000 DV1004361

A vasárnaponként is megjelenő bulvárlapok piaca felbolydult a NOTW távozásával, a The Mail on Sunday 1,50 font helyett 1 fontért kerül az újságosokhoz, és a szokásos 1,9 millió helyett 3 millió példányban nyomják ki. A Sunday Mirror egymillió pluszpéldányban és bizonyos körzetekben (ahol a NOTW hagyományosan nagyobb olvasótáborral rendelkezett) egy font helyett 50 pennys áron lesz elérhető. A testvérlap, a People félmillió pluszpéldányban jelenik meg. A kártérítési perek is csak most kezdődnek, a News of the World utolsó megjelent lapszáma után évekkel rendeződhetnek csak ezek az ügyek.

Az NGN (a NOTW kiadója) 20 millió fontos alapot hozott létre, ebből fizetnék ki azokat, akik peren kívül egyeznek meg velük. Egyelőre Siena Miller színésznőnek fizettek 100 ezer font kártérítést tizenegy, 2005-06 között megjelent cikkért, Andy Grey sportkommentátor 20 ezer fontot kapott júniusban, Gordon Taylor, az angol profi labdarúgók szakszervezetének vezetője 700 ezer fontos kártérítésben egyezett meg a lappal. A megállapodások mindegyike tartalmazott egy kitételt, miszerint a károsultak a kártérítés részleteiről nem nyilatkozhatnak.

Ezenkívül 21 további kártérítési per zajlik a lap ellen, amikben vélhetően peren kívüli megegyezés születik majd. Azt egyelőre nem lehet tudni, milyen következményei lehetnek annak, ha mind a 4000 lehallgatás esetben fizetnie kell a cégnek.

Az ügy ugyanakkor túlmutat a médián, David Cameron miniszterelnök bukása sem kizárt. Az ő kapcsolata a botránnyal érintőleges, volt sajtófőnöke, Andy Coulson pont akkor volt a News of the World főszerkesztője, amikor a lehallgatási botrányokról először lehetett hallani. A brit miniszterelnök mindenesetre megszakította külföldi útját, és visszatért Nagy-Britanniába.