'Csak azt nézd, amin a zöld kisfiú van'

2011.07.20. 16:17 Módosítva: 2011.07.20. 16:43
Egy XVIII. kerületi óvodában jelentette be a Médiatanács, hogy a másfél hete tartó szavazás végeredményeként egy kisfiú piktogramja fogja mutatni a gyerekeknek és szüleinek, hogy melyek azok a tévéműsorok, amik biztosan nem tartalmaznak ijesztő jelenteket.

Hogy miért pont a Mária Rádió plakátjaival díszített pestszentlőrinci Liliomkert Katolikus Óvodában rendezte szerdai sajtótájékoztatóját az NMHH Médiatanácsa, nem derült ki, de az óvoda igazgatónőjének agilis hozzáállásával biztosan igazolható a gyerekek díszletként való használata. Szerinte ugyanis most már tényleg „harcolni kell” a gyerekek lelkére káros hatással lévő tévéműsorok ellen.

Nem kell félni, nem fog fájni

Kisebb lesz a karika

Kollarik Tamás, a Médiatanács tagja a sajtótájékoztatón bejelentette azt is, hogy megváltozik a korhatárkarikák mérete. A 6-os, 12-es, 16-os és 18-os karika 1/3-addal kisebb helyet foglal majd el a képernyőn, mint eddig, és jóval vékonyabb lesz a karika vastagsága is. A jövőben a karikák bármelyik alsó sarkában megjeleníthetők, s elhelyezésük új technikája miatt nem égnek bele a képernyőbe. Az elhelyezési pontokat úgy számolták ki, hogy bármely képarányú tévén látsszon a figyelmeztetés.

A milliós büntetésekkel betárazott harc a napokban indul, ugyanis bár január elseje óta hatályban vannak az új korhatári besorolások, a médiahatóság megvárta az újonnan bevezetett 6 éven aluliaknak nem ajánlott figyelmeztetéshez az annak használatára vonatkozó ajánlást.

A szakmai és civil szervezetekkel egyeztetett ajánlás elkészítése mellett a Médiatanács szavazást rendezett a blogján arról, hogy mely piktogram jelezze a szülőknek és a gyerekeknek, hogy „biztonságos programot” látnak. A kisfiú, az egyenlítő blog szerint a pedofíliára figyelmeztető pedomacira emlékeztető maci és a kutyus közül végül a nyolc napos szavazás eredményeképpen a kisfiú győzött, több mint tízezer szavazattal.

piktogramok

A gyermekbarát-tartalmak jelölésére szolgáló piktogram ugyan már mától képernyőre kerülhet, használata azonban nem kötelező, csak ajánlott. Úgy tudjuk, hogy a legnézettebb kereskedelmi csatorna, az RTL Klub ahogy a 6-os karikát, úgy ezt sem fogja használni. Az igazgató nénit azonban ez a körülmény nem zavarta meg, amikor az ovisoknak azt mondta, csak azt nézzék a tévében, amin a zöld kisfiú van. „Mondjátok meg az anyukátoknak, hogy ha ilyen műsort lát, akkor tudni fogja, hogy biztos nem fogtok félni, nem fogtok rosszat álmodni”.

Nem tiltani, tudatosan használni

Bár a korhatárkarikákat is átformálta a Médiatanács annak érdekében, hogy optimálisak legyenek mindenféle képarányhoz, ezt nem sikerült elsőre demonstrálniuk. Az ovisoknak kivitt hatalmas lapos tévé rossz beállítása miatt ugyanis a kisfiúnak csak a fél feje látszott. Ez a kínos jelenet persze a gyerekeket kevésbé érdekelte, de amikor a Mirr Murr: Bújdosás a kamrában című bábmesét is félbe hagyták, azt már azért nem vették jó néven.

A harcos feministák biztos zokon veszik majd, hogy miért nincs a kisfiú mellett egy kislány mosolygós feje is, de úgy tűnt, Jegyes-Tóth Kriszta „anyuka és műsorvezető” nem tartozik közéjük. Szerinte egy szülő dolga az, hogy megóvja gyermekét a tévézéstől, mivel kevés olyan program van, ami nekik való, kivéve persze - na mit, na mit, naná, hogy - a Bogyó és Babócát.

Az eseményre elhívott másik médiaceleb, Azurák Csaba szerencsére árnyaltabb képet festett a szülők dolgáról és a gyerekek tévénézési szokásairól, és ezzel a produkciójával mind a Nagycsaládosok Országos Egyesületének képviselőjét, mind pedig a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének alelnökét lenyomta, akik nem győzték az olyan ijesztő adatokat sorolni, minthogy a 18 év alattiak 22-32 százaléka több mint négy órát tévézik, és hogy a gyerekek negyedét érintő elhízásban nagyban felelős a tévézés.

Azurák a károgás helyett viszont azt tanácsolta, hogy nem kell elzárni a tévék elől a gyerekeket, hanem - bár ez nyilván jóval több energiát igényel a szülőtől - előre szűrni kell a műsorokat, és tudatosan, okosan arra használni a tévét, amire való: a szórakozásra és az információszerzésre. Na meg, hogy ne a tévé legyen a gyerek szittere, hanem legalább az egyik szülővel közösen nézzenek rajzfilmeket, hogy lehetőség legyen ne csak a befogadásra, hanem a látottak értelmezésére is.

Szexjelenetekre figyelmeztetnek a hollandok

A Médiatanács négyféle nemzetközi példa (szlovák, lengyel, osztrák, holland) alapján dolgozta ki a klasszifikációs ajánlást. Ezekből az osztrák a legengedékenyebb, ott csak háromféle jelzés van: a gyermekeknek nem ajánlott, a csak felnőtteknek és a kifejezetten a gyerekeknek ajánlott. A legszabályozottabb a holland rendszer, amiben ötféle korhatárkarika van, amelyeket piktogramokkal is megerősítenek. Van jele a szexnek, a droghasználatnak, az erőszaknak, a félelemnek, a trágár beszédnek és a diszkriminációnak is.