Még nem jött be a hétórás Híradó az RTL-nek

2011.07.27. 12:09 Módosítva: 2011.07.28. 13:34
Egyelőre úgy tűnik, az RTL Klub nagy szívességet tett a TV2-nek akkor, amikor múlt hétfőtől este fél hétről hét órára tette át hírműsorát. Hétből három napon a Tényeket tíz százalékos közönségarány választja el az RTL Klub Híradójától a 18-49-es korosztályban, a teljes népesség körében négy napon pedig 16 százalékos a különbség. A meccs viszont nem ért véget, ősszel revansot vehet a csatorna.

Lehetséges, hogy a meglepő eredményeket az okozza, hogy az emberek még nem szokták meg az RTL Klub új műsorrendjét, de tény, a csatorna döntése jelentősen felhúzta a fél hét és hét közötti sávban a TV2 nézettségét.

Az Aktívot megverték

Top10

A 29. héten (17.18-24-ig) a 18-49-es korosztályban:

1., Gyűrűk Ura - A gyűrű szövetsége (RTL Klub)

2., Forma-1 (RTL Klub)

3., Híradó (07.24. RTL Klub)

4., Kenguru Jack (RTL Klub)

5., Az ördög jobb és bal keze (RTL Klub)

6., Tények (07.21. TV2)

7., Tények (07.20. TV2)

8., Apafej (TV2)

9., A mentalista (RTL Klub)

10., Az ördög jobb és bal keze 2. (RTL Klub)

Míg a Tények a 18-49-es korosztályban két hete még 29-34 százalékos közönségarányt ért el, a múlt héten már 27-41 százalékra emelkedett. De ennél is látványosabb a változás a teljes lakosság körében, ahol két hete 25-39, a múlt héten pedig a tévé előtt ülők 34-45 százaléka választotta a TV2 hírműsorát. Ráadásul a Tények szerdán és csütörtökön a nap legnézettebb műsora volt a 18-49-es célcsoportban (444 és 449 ezer néző, 40,3-41 százalékos közönségarány), míg a Híradó csak a vasárnapi kiadásával került be a Top10-be (549 ezer néző, 34,8 százalék).

A Tények tavaly júliusban vette át a vezetést, és néhány hetet leszámítva azóta rendszeresen megverte az RTL Klub Híradóját. Az RTL döntését a nyaralók szokásaihoz igazodáson túl tehát indokolhatta az is, hogy ha már megverni nem tudják a TV2-t, akkor nekik adják a sávot, és a Híradójukat egy másik időpontban állítják versenybe.

A múlt héten az RTL Híradója így már a TV2 Aktívjával versenyzett, és le is győzte (ahogyan egyébként az RTL Fókusza ezt régebben is rendszeresen megtette). A két héttel ezelőtti közönségarányokhoz képest  volt olyan nap, amikor tíz százalékot is vesztett az Aktív a 18-49-es korosztályban.

Ha a Híradót egyébként saját magával versenyeztetjük, akkor nyertek a sáveltoláson, mivel két nap kivételével nőtt a nézettségük a július 11-ei héthez képest, hétvégére már számottevően (szombaton 10, vasárnap 11 százalékkal).

Ősszel revansot vehetnek

Kolosi Péter, az RTL Klub programigazgatója az eredményeket úgy értékelte az Indexnek, hogy a csatornát nem az érdekli, hogy a konkurens hírműsor mennyit növekedett 18:30-19 órás műsorsávban (és az természetes is, h növekedett), hanem az, hogy a 19 órakor kezdődő, tehát sokkal fontosabb főműsoridőben az RTL Klub 20 százalékot növekedett, ami nemcsak, hogy kompenzálja, hanem meg is haladja a kevésbé fontos műsorsávban elszenvedett vereséget”.

RTL Klub Expressz -110724

Ugyanakkor tegyük hozzá, hogy főműsoridőben eddig sem volt gondja az RTL Klubnak, ugyanis idén a mért 205 napból 199-ben nyerték a nézettségi versenyt.

Feltehetően tehát más állhat a háttérben. Vannak olyan iparági pletykák, miszerint a nyár végével sem állnak vissza a Híradóval a fél hetes időpontra, hanem arra az idősávra rakják az Egy perc és nyersz című új vetélkedőjüket. Ha ez így lesz, akkor pedig alaposan elintézhetik a Tények nézettségét - hacsak a TV2 nem száll be a műsorsáv-tologatási versenybe.

Erre a feltételezésre Koltay Tamás, a TV2 szóvivője úgy reagált, hogy a csatornának nincsenek ilyen tervei: „a Tények 13 éve fél hétkor kerül képernyőre, és Magyarország vezető hírműsoraként nincs okunk arra, hogy elmozdítsuk a helyéről".

Az RTL nem veszi fel a kesztyűt

Mint azt már megírtuk, a Tények akkor vette át a vezetést, amikor úgy strukturálták át hírműsorukat, hogy bulvárhírekkel kezdődjön a híradójuk, és csak a műsoridő végén adjanak számot a nap politikai, gazdasági eseményeiről.

A Tények ezután kapta a Bűntények titulust, amit az NMHH keddi jelentése is megerősített: kimutatásuk szerint a TV2 híradója jóval átlépte a törvényben rögzített 20 százalékos bulvárhír-arányt.

Az RTL Klub már akkor jelezte, hogy ebbe a versenybe nem akarnak beszállni, mert számukra sokkal fontosabb a nézettségnél az, hogy a Híradó "hiteles és átfogó képet adjon arról, mi történik egy nap Magyarországon". A Republikon Intézet legfrissebb kutatása szerint a hitelesség megőrzése sikerült is nekik, ugyanis a három nagy országos tévé hírműsora közül az RTL Híradója a legkiegyensúlyozottabb hírműsor, míg a Tények a legkevésbé az.