Letöltünk, darálunk, szinkron nélkül

2011.08.04. 01:23 Módosítva: 2011.08.04. 01:27
Szeretjük a sorozatokat, egyszerre három-négyet követünk párhuzamosan. Minden második Index-olvasó inkább letölt, hogy akkor és úgy nézze meg a sorozatát, ahogy ő szereti. Az emberek már nem igénylik a szinkront, szívesebben nézik eredeti hanggal és felirattal. A tévéknek nem könnyű, az tuti.

Darálta a Lostot? Nem bírja ki a következő epizódig A trónok harcában? A filmnézésnél is nagyobb és esélytelenebb verseny kezd kialakulni a hazai tévék és a torrentezők között, legalábbis ez derül ki az Index olvasói által kitöltött kérdőívből. Egyszerűen olyan gyorsasággal és minőséggel lesznek elérhetők a sorozatok az interneten, hogy a szinkronizálással bajlódó tévék alig állhatják a versenyt.

Feltettük a kérdést, ön sorozatfüggő-e, és választ is kaptunk: imádjuk a sorozatokat, töltjük és nézzük őket, szinkron nélkül, magyar felirattal akarjuk a kedvenc sorozatunk, és minél hamarabb.

Kik töltötték ki?

Az Index sorozatfüggőség-kérdőívét majdnem 13 ezren töltötték ki. A válaszolók 67 százaléka férfi volt. A férfi és női válaszadók között nincs jelentős eltérés a válaszokban. Az Index-olvasók többsége, 40 százalék párhuzamosan 4-nél több sorozatot néz. Erre naponta 1-2 órát 33 százalék fordít, 2-3 órát 15 százaléka. Közel ezer válaszoló volt, akik naponta 3-5 órát néznek sorozatot. Az Index-olvasót ne vegzálják, ha nem látott egy epizódot, mert a 46 százalékukat ez nagyon zavarja.

A sorozatnézés az utóbbi években az internethasználat elterjedése miatt jelentősen megváltozott. Mindenki emlékszik még azokra az időkre, amikor csütörtökönként az emberek leültek Szomszédokat nézni, pénteken Dallast, majd később keddenként a Vészhelyzetet. Az internet és az IPTV-k korában mindenki maga választja ki a nemzetközi választékból kedvenc sorozatait, amiket akkor néz meg, amikor csak akar. A legtöbb válaszolónak, 4342 embernek a Dallas volt az első sorozata, amit rendszeresen nézett, utána a Szomszédok (2919 fő) és a Vészhelyzet (1739 fő). Kisebb meglepetésnek tűnik, hogy a Dr. House sokkal több embert késztetett sorozatnézésre, mint a Lost.

A kiértékelésből kiderült, az emberek átlagosan 3-4 sorozatot néznek párhuzamosan. A felsőfokú végzettségűek kicsit kevesebbet, nem nagy a különbség. Viszont a sorozatnézéssel töltött időben azért van egy kis eltérés. A magas iskolai végzettségűek átlagosan kevesebb időt töltenek sorozatnézéssel. A legtöbbet (napi átlag 2,45 órát) az alapfokú végzettségűek néznek sorozatot. A legalacsonyabb jövedelműek többet töltenek sorozatokkal, mint a magasabb fizetésűek.

 

Az is érdekelt minket, hogy a sorozatoknál mennyire fontos a nyelv, és a válasz meglepő: fontos, de a szinkron már kevésbé. A válaszolók 47 százaléka eredeti nyelven, magyar felirattal nézi a sorozatokat, ami több dolog miatt is fontos információ: nem kell a tévétársaságoknak sok pénzt költeniük szinkronra és még a sorozatot sem rontják el vele. Az alacsonyabb iskolai végzettségűek inkább nézik magyar szinkronnal a sorozatokat, mint a magasabb iskolai végzettségűek, de ez nem meglepő, hiszen utóbbiak nagyobb számban beszélnek idegen nyelveket.

Válaszolóink nagyon sokat interneteznek. A legtöbben, 33 százalék 2-4 órát, 24 százalék 4-6 órát, 25 százalék még ennél is többet, amibe persze a munkaidőt is beleértik. Az internetezéssel a munkaidő és a szabadidő nehezebben válik szét, ezt naponta tapasztaljuk, ezért az internetről letöltött filmeket sem szokatlan már számítógépen nézni. A válaszadók 55 százaléka letölti kedvenc sorozatát, dvd-n elképesztően kevesen, mindössze közel 2 százalék néz sorozatot. A tévében a mi válaszadóink közül pedig csak 12 százalék követi a sorozatokat. Van egy közel 30 százalékos tömeg, akik ott nézi a Dextert és az új Modern Familyt, ahol éri, tévén, letöltve vagy dvd-n, a hordozó egyre kevésbé számít.

netcat

Szerencsére a sorozatok megtekintését már bármikor meg tudjuk oldani, nem kell péntek este otthon maradni a Dallas végéig, így könnyű választani a kedvenc sorozat új epizódja és a barátok között (83 százalék a barátokat választja). Ennek ellenére érdekes, hogy a napi 6 óránál többet tévét nézők nagyobb százalékban választják a sorozatot a barátaikkal való találkozásnál. Ehhez kapcsolódik, hogy a sorozatnézésnél a 80 százaléknak nem fontos, mikor nézi meg az epizódot. A 18 százalékánál viszont kiemelten fontos, hogy az amerikai premiert követően rögtön letöltsön.

 

Sorozatot különbözőképpen lehet nézni, vannak a napi nézők és vannak a darálók, akik tömbösítve néznek meg egyszerre több részt. Az emberek többsége, 43 százalék legfeljebb napi egy órát tölt sorozatnézéssel, 37 százalék 1-2 órát, 15 százalékuk pedig 2-3 órát. Még a napi 2-4 órát sorozatnézéssel töltő válaszadóknak is fontosabbak a barátaik, viszont sokkal inkább megőrülnek, ha kimarad egy epizód, amit nem tudnak pótolni.

A napi 4-6 órát tévézéssel töltők 35 százaléka párhuzamosan 4-6 sorozatot követ, 16,5 százaléka 7-8-at.  A napi hat óránál is többet tévézők 36 százaléka párhuzamosan képes 7-8 sorozatot nézni.

tvzombi

Az igazi sorozatnézőnek, a válaszadók 46 százalékának nagyon fontos, hogy ne hagyjon ki egy epizódot sem, különben nem tud tovább haladni. A 31 százalékot már egyáltalán nem érdekli, ha kimarad egy-egy rész, mert legfeljebb elolvassák a neten, mondjuk a Hogyvolton.

A kérdőív kiértékeléséből, - még ha nem is reprezentatív a minta, hiszen az átlagos Index-olvasó többet netezik és magasabb az iskolai végzettsége és a jövedelme, mint az országos átlagnak, ráadásul, nem szabad elfelejtenünk, hogy aki egy sorozatokkal foglalkozó cikkre kattint, és még a kérdőívet is kitölti, azt jó eséllyel érdeklik a sorozatok, - annyi mindenképpen kiderült, hogy egyre nehezebb lesz a tévécsatornák dolga, ha külföldi sorozatokról van szó.