Emmy-díjat kap az 1200 bűnözőt rács mögé juttató műsor vezetője

2011.08.11. 12:04
Különleges Emmy-díjjal tüntetik ki John Walsht, a tavasszal megszüntetett America's Most Wanted című bűnüldöző műsor házigazdáját.

Az Amerikai Televíziós Akadémia a héten szavazta meg, hogy Kormányzói Díját adományozza Walshnek az Emmy-díjak átadásának szeptember 10-i ceremóniáján Los Angelesben.

Kisfia tragédiája hatott rá

John Walsh
John Walsh

Ezt az elismerést olyan a személyek, szervezetek nyerhetik el, akik vagy amelyek komoly hatással voltak a televíziózásra, illetve valami új dologgal gazdagították a televíziózás műfaját.

John Shaffner, a Televíziós Akadémia elnöke méltatásában kiemelte: a műsor jó példája volt annak, hogyan használható fel a televízió egy fontos üzenet eljuttatására.

Walsh azt követően vált a bűnüldözés elkötelezett harcosává, hogy 1981-ben elrabolták és megölték hatéves kisfiát. Az America's Most Wanted szökésben lévő bűnözők körözésében segített a nézők közreműködésével, és 1988-as debütálása óta közel ezerkétszáz bűnözőt jutatott rács mögé. A Fox tévétársaság júniusban szüntette meg a műsort.

Walsh tárgyal a folytatásról

Az America's Most Wanted egy német sorozat alapján készült, amit még 1967-ben mutattak be, és hatott rá az 1984-es Crimewatch című brit széria is. Az epizódok tipikusan úgy épültek fel, hogy a bűncselekményeket színészekkel játszatták el, bemutatták a bűnözők profilját, képét, és a nézők segítségét kérték az elfogásukhoz. Nem egy esetben erre még az adott epizód vége előtt sor került.

Walsh nemrég azt nyilatkozta, hogy több tévéadóval is tárgyal, így a műsor folytatására van remény, de a szakma szerint nem lesz senki, aki felkarolja majd a sorozatot.

A műsor a Fox leghosszabb ideig (23 év) adásban lévő programja volt, és több rendezőt is megihletett: szerepelt Oliver Stone Született gyilkosok című filmjében, és a Lost egyik epizódjában is fontos szerepe volt.