Megszűnt a nyomtatott Mozinet magazin

2011.09.01. 00:34 Módosítva: 2011.09.01. 00:35
Az állami források elapadása miatt sorra szűnnek meg a filmes magazinok. A Mozinet már bejelentette, hogy nem jelenik meg többet nyomtatásban, de a Filmvilágra is ez a sors várhat.

A Mozinet Magazin hét és fél év és 87 lapszám után 2011 szeptemberétől forráshiány miatt bizonytalan időre megszűnik, csak a lap online változata fog ezentúl működni, írja az eMasa. Bár a többi filmes lap még nem tett hasonló bejelentést, sokan a megszűnés szélén állnak.

Csak az online Mozinet marad

mozinet last

Az eMasa információi szerint az MMKA 2009-ig évi 5 millió forinttal támogatta a Mozinet Magazint. "Az állami támogatás mellett természetesen voltak piaci bevételeink, ugyanakkor bizonyos kiadásokat – a lapot több mint 500 magyarországi és határon túli középiskolába ingyenesen juttattuk el – képtelenség a piaci bevételekből finanszírozni” - nyilatkozta Szalóky Bálint, a Mozinet főszerkesztője az eMasának. A Mozinet korábban 30 fős külsős szerzőgárdával dolgozott. A nyomtatott lap megszűnése után a mozinet.hu tovább működik és a cég folytatja filmforgalmazó tevékenységét is.

A Filmvilág spórol

1108

„A filmes lapok tartalékaik végére értek. Sem a Filmvilág, sem a többi lap nem kapott idén semmiféle állami támogatást: nulla forintból nem lehet takarékoskodni. A 2000-es évek közepén a Filmvilág nagyjából 20 milliós dotációból működött, ez az évtized végére 13-14 millióra csökkent. ” – mondta Schubert Gusztáv, az 1958 óta megjelenő Filmvilág főszerkesztője az eMasának. „A lapnak vannak saját bevételei: alkalmi szponzorok, hirdetési bevételek, és természetesen a lapeladás, előfizetés. Ha művelt, kulturált társadalom lennénk, a lapeladásból simán finanszírozni lehetne az igényes filmművészeti lapok munkáját – véli Schubert. – A ma divatos fiskális okoskodás szerint a kultúra nem termelő ágazat, vagyis pénzpocsékolás közpénzt kiadni rá."

Schubert az eMasa-cikkben így fogalmaz: „Nem egyik vagy másik filmlap sorsáról van szó, a teljes magyar filmes lapkiadás került végveszélybe. A válságos helyzet nem azért állt elő, mert a lapok valamit rosszul csináltak volna. Ellenkezőleg, az elmúlt egy évben minimális pénzből, maximális takarékossággal biztosították a megjelenést, úgy, hogy közben nem bulvárosodtak el, nem engedtek a minőségből”.

Megszűnt az állami támogatási rendszer

A filmes magazinok válsága a Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMKA) összeomlásával kezdődött. A közalapítvány vezetőváltása miatt már 2010-ben is késett a filmes lapok számára kiírt pályázat, de ezt végül még meghirdették,  csakhogy a kormány közben zárolta az MMKA pénzeit, így a filmes lapok tavaly ősszel nem juthattak hozzá a támogatáshoz. Decemberben a parlamentben nem szavazták meg a filmszakmának korábban megígért 3,5 milliárd forintos támogatást, így az MMKA visszavonta az összes, korábban már elbírált és kihirdetett pályázatot. 2011-ben már ki sem írtak pályázatot, és azóta sem állt fel az MMKA helyébe lépő új filmlap-támogatási rendszer.

A támogatói források (a NEFMI-n és az MMKA-n kívül a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságtól, a Magyar Nemzeti Filmalaptól vagy a Nemzeti Civil Alapprogramtól származó összegek) elapadása mellett az is nehezíti a mozimagazinok helyzetét, hogy legfontosabb hirdetőik, a művészfilm-forgalmazók és az art mozik is csődközelben vannak.