Törvénytelen a közszolgálati média leépítése

Index, MTI
2011.09.09. 13:08
A munkaügyi bíróság szerint törvénytelen volt az MTVA és az ideiglenes Üzemi Tanáccsal kötött megállapodás, ezért fel kell függeszteni a kirúgásokat. Az MTVA-nak tizenöt napja van fellebbezni.

A Televíziósok és Filmkészítők Független Szakszervezete keresetének megfelelően jogellenesnek nyilvánította 2011. szeptember 9-én kelt meghagyásos végzésében a Fővárosi Munkaügyi Bíróság az MTVA-ban lezajlott csoportos létszámcsökkentést.

A bíróság meghagyásban kötelezte az MTVA-t a csoportos létszámcsökkentés végrehajtásának felfüggesztésére.

A Fővárosi Munkaügyi Bíróságon a Televíziósok és Filmkészítők Független Szakszervezete (TFSZ) nyújtott be keresetet, amelyben annak megállapítását kérte, hogy az MTVA-ban végrehajtott csoportos létszámcsökkentést jogszabályba ütközően hajtották végre, és az MTVA-nak az Ideiglenes Üzemi Tanáccsal (a testület törvényben meghatározott megszűnése előtt egy nappal) kötött megállapodása több okból is jogsértő, ezért semmis.

A bíróság tekintettel arra, hogy az MTVA érdemi ellenkérelmet nem nyújtott be, jogsértésben marasztalta az MTVA-t, kimondva, hogy jogszabálysértő a csoportos létszámcsökkentés, és semmis az MTVA és az Ideiglenes Üzemi Tanács között 2011. június 29-én a csoportos létszámcsökkentés tárgyában született megállapodás.

A bíróság meghagyásban kötelezte az MTVA-t a jogszabályba ütköző csoportos létszámcsökkentés végrehajtásának felfüggesztésére. Az MTA-nak tizenöt napja van a fellebbezésre.