Bepanaszolták az MTI Hírcentrumot a Médiatanácsnál

2011.09.21. 09:01 Módosítva: 2011.09.21. 09:04
A vegyipari szakszervezeti szövetség panaszt nyújtott be az NMHH-nak amiatt, hogy a D-Day nevű tüntetéssorozat bejelentéséről és a tüntetés rendőrségi megtiltásáról nem tájékoztatott egyetlen köztévé sem.

A Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) hétfőn panaszt nyújtott be az NMHH-nak amiatt, hogy az MTV fél nyolcas Híradója és a Duna TV hat órás hírműsora nem adott hírt arról, hogy a munkavállalói érdekképviseletek által létrehozott Akcióegység három vezetője szeptember 8-án sajtótájékoztatón jelentette be, hogy szeptember 29-től kezdődően utcai demonstrációkat, sztrájkokat tart az egész országban.

Az Index birtokába került dokumentum szerint a köztévék a szeptember 15-ei sajtóértekezletről sem tájékoztatták a közvéleményt, amin kiderült, hogy a BRFK nem engedélyezte a bejelentett tüntetések megtartását, a szakszervezetek pedig bírósághoz fordultak az ügyben.

A panaszt tevő vegyipari szakszervezet kifogásolja, hogy a köztévék a két eseményről egyetlen mondatban sem tudósítottak, miközben szeptember 15-ei hírműsorukban két perces önreklámot adtak az új őszi műsortervükről.

A VDSZ úgy véli, hogy a köztévéknek hírműsort készítő MTVA és az MTI Hírcentrum ezzel megsértette a médiatörvény azon passzusát, mely kimondja, hogy a médiaszolgáltatók kötelesek a közérdeklődésre számot tartó eseményekről az általuk közzétett tájékoztató, illetve híreket szolgáltató műsorszámokban sokoldalúan, tényszerűen, időszerűen, tárgyilagosan és kiegyensúlyozottan tájékoztatni.

Az MTV fél nyolcas Híradója egyébként arról a kedd délutáni Fővárosi Bíróságon hozott döntésről sem tudósított, amely szerint a szakszervezetek szeptember 29-től október 2-ig tervezett demonstrációikat Budapesten a Clark Ádám tér-Lánchíd-Széchenyi tér útvonalon, október 1-jén és 2-án viszont demonstrálhatnak az előre kijelölt útvonalon. Az Index megkereste az üggyel kapcsolatban Szabó Lászlót, az MTVA kommunikációs igazgatóját, de eddig nem kaptunk választ.