Csilla, Noémi
10 °C
28 °C

Kétezer dolgozója elküldésére készül a BBC

2011.10.06. 14:48
Költségtakarékossági intézkedései keretében kétezer munkahelyet számol fel a BBC a következő öt évben - jelentette be csütörtökön a brit közszolgálati médiatársaság vezetője.

Mark Thompson vezérigazgató a BBC televízió londoni központjában tartott állománygyűlésen közölte, hogy a cégvezetés 20 százalékos további költségcsökkentést tervez, tekintettel az előfizetési díj befagyasztására.

16 százalékos bevételcsökkenés

A konzervatív-liberális kormánykoalíció a tavalyi költségvetési felülvizsgálat során a 2016-2017-es pénzügyi évig a jelenlegi, 145,50 fontos (50 ezer forintos) szinten befagyasztotta a BBC bevételeinek zömét adó éves előfizetési díjat. Előzetes becslések szerint ez reálértéken 16 százalékos bevételcsökkenést jelent a médiatársaságnak az adott időszakban.

A  BBC hazai sugárzású televízió- és rádióműsoraiban, valamint a Nagy-Britanniában elérhető internetes oldalakon soha nincs reklám, a társaság az évi előfizetési díjból, valamint világszerte rendkívül népszerű dráma- és dokumentumfilmjeinek értékesítéséből tartja fenn magát.

A jelenleg 23 ezer munkatársat alkalmazó BBC-nél az elmúlt években már végrehajtottak egy ötezer fős leépítést; ehhez jön a csütörtökön bejelentett újabb tömeges leépítés. A bejelentést várhatóan újabb sztrájkok fogják követni. A BBC-nél legutóbb augusztus 1-én volt sztrájk, miután kiderült, hogy a BBC World Service 2400 alkalmazottjából 650-et elküldenek.

Az őszi elbocsátásokról már nyár elején szárnyra kaptak hírek, az akkori értesülések szerint 3000 munkavállaló elküldéséről szóltak. Az előfizetési díjak befagyasztásának okaként felmerült a BBC pazarló gazdálkodása.

Jeremy Hunt konzervatív párti kulturális miniszter, már nem sokkal a koalíció tavalyi választási győzelme után úgy vélte egy lapinterjúban, hogy az előfizetési díjakból élő BBC-nél "rendkívüli mértékű és felháborító pazarlás" folyik. "Folyamatosan érkeznek a hírek arról", hogy a cég "nem megfelelő módon hasznosítja" az előfizetési díjakból befolyó összeget - állította Hunt.