Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Stefánia
3 °C
8 °C

Az internet kinyírja a kábeltévét

2011.10.10. 11:19

2016-ra megháromszorozódik Amerikában a kábeltévés előfizetés nélküli háztartások száma, ahogy egyre többen szoknak rá a kedvenc tévéműsoraik internetes követéséhez – jósolja egy médiakutató cég, a Magnaglobal tanulmánya.

A cég kilencmilliós fogyatkozást prognosztizál öt év alatt az előfizetői táborban. Ennek kisebb részét, nagyjából négymilliót tesznek ki azok, akik lemondják a kábeltévé-előfizetésüket (őket a vonalas telefont a mobil miatt elhagyók mintájára cordcutternek, kábelelvágóknak nevezik), a maradék ötmilliót azok a fiatalok teszik ki, akik a netes tévénézés mellett nőttek fel, és amikor saját lakásba költöznek, eszükbe sem jut oda beköttetni a kábeles vagy műholdas tévét.

A tévés szolgáltatópiac átalakulásával várhatóan a lejtőre kerül a digitális videorögzítő készülékek eladása is, hiszen a bármikor, bárhonnan elérhető online streamek mellett nem marad létjogosultsága ezeknek. A tévékészülékeknél nem várnak hasonló visszaesést a szakértők, mivel az emberek jellemzően nem monitoron néznek filmeket, hanem rákötik a számítógépüket a tévéjükre.

A kábeltévé-szolgáltatók is érzik ezt a jelenséget, és próbálnak is lépni a Hulu, a Netflix, és a sikerük nyomán egyre szaporodó online videotékák ellen. A legnagyobb amerikai kábelszolgáltató, a Comcast például a Microsofttal tárgyal, hogy a kínálatuk bekerüljön az Xbox Live-ba.