no

Bérvita után folytatódik a Simpson-család

2011.10.11. 09:36
Az idei tévés évadban már nem egy sorozatot elkaszáltak, de a legnagyobb érdeklődés kétségkívül egy veterán, a jelenleg éppen 23. évadát taposó Simpson család jövője körüli tárgyalásokat övezte. Nem sok hiányzott ahhoz, hogy az eddig 27 Emmy-dajat és kismillió más elismerést bezsebelő animációs sorozat (aminek korai inkarnációján egy magyar animátor, Csupó Gábor is dolgozott) a mostani évaddal végleg befejeződjön.

A jelenleg legrégebb óta képernyőn levő főműsoros sorozat címét birtokló Simpson-család a 20th Century Fox Television egyik legjobban kereső terméke, szerény becslések szerint eddig egymilliárd dollárnál is többet termelt a gyártónak, és a karakterek hangját kölcsönző színészek megbízásából rendelt felmérés szerint összesen legalább 2,9 milliárdot termelhet a következő évek során. A kis híján a sorozat befejezéséhez vezető vita a hagyományoknak megfelelően a pénz körül zajlott.

A sorozat számos szereplőjének hat színész kölcsönzi hagját: Dan Castellaneta, Julie Kavner, Nancy Cartwright, Yeardley Smith, Hank Azaria és Harry Shearer, akik 2008 óta a televíziózás legjobban fizetett színészei közé tartoztak epizódonként kapott, fejenként 400 000 dollárra rúgó bérükkel. A sorozatvilágban a felső kategóriába tartozó fizetésért persze keményen meg kellett dolgozniuk, Yeardley Smith-en kívül mindegyikük több, nem egy esetben akár hat-nyolc szereplőt eljátszott egy-egy epizódban, ami rendkívül megterhelő egy színésznek.

A 2008-as fizetésemelés a gyártó Fox számára azt jelentette, hogy epizódonként minimum 2,4 millió dollárról indult a költségvetés, ami hatalmas összeg - egy-egy félórás rész így akár 4-4,5 millió dollárba is belekerülhetett (egy átlagos network sorozatepizódot ki lehet hozni 3,5 millióból). Nem kell persze félteni a stúdiót, mivel a szindikált utósugárzásból, a DVD-eladásokból és a külföldi értékesítésből származó bevételek jóval meghaladták a költségeket és az elmúlt 17 évben egymilliárd dollárt jelentettek a Fox-nak.

Az eredeti szerződés, amit a gyártó cég még 1994-ben kötött, még mindig érvényben van, és tartalmaz egy olyan kitételt, miszerint a sorozat befejezéséig más platformokon (pl.: kábel- és műholdas tévé vagy digitális letöltés) az epizódokat nem lehet értékesíteni, ami becslések szerint úgy 750 millió dollár pluszbevételt jelentene a Fox-nak. A meglehetősen előnytelen szerződést annak idején azért kötötték meg így mert 1994-ben a kábeltévék még csak valami érdekes hóbortnak tűntek világszerte, a digitális letöltésekről pedig senki sem hallott.

A Fox az idei évadnak azzal a szándékkal ment neki, hogy vagy csökkenti a színészek fizetését, vagy befejezi a sorozatot. Mindkét húzás ugyanazt eredményezte volna: jóval nagyobb bevételt a stúdiónak. Ha ugyanis a színészek nem mennek bele a csökkentett fizetésbe, akkor a sorozatot mindenképpen elkaszálták volna, ezzel az eredeti szindikátusi szerződés is érvényét veszti, így megnyílik a kapu a letöltések és kábeles vetítések előtt. Ha pedig a szereplőgárda belement volna a 45 százalékos fizetéscsökkentésbe, az egyes epizódok gyártási költsége több, mint egymillió dollárral csökkent volna.

Szakemberek szerint a Fox hátsó szándéka egyértelműen az volt az ultimátumszerű ajánlattal, hogy a színészek nemet mondjanak, így megszerezhessék a már említett 750 millió dollárt is, de elszámították magukat, mert a színészek kis huzavona után belementek a csökkentésbe, bár annak mértékét a források inkább 25-30 százalékosra teszik. A tárgyalások során a hat színész közösen lépett fel, érdekeiket Harry Shearer (és jópár ügyvéd) képviselte. Azt szerették volna elérni, hogy a bércsökkenés mellett bizonyos mértékben részesüljenek a sorozat bevételéből, mert mint azt egy nyílt levélben megfogalmazták, a Fox egyszerűen hazudik akkor, amikor nem kifizetődőnek nevezi a Simpson-családot.

A tárgyalások szinte az utolsó percig tartottak (a Fox péntek délutánig adott haladékot a megegyezésre), és a várakozásokkal ellentétben a stúdió elsöprő sikerét hozta. A színészek továbbra sem kapnak részesedést a bevételből, és az eddigi 400-440 000 dollár helyett 300 000 körüli összeget kapnak majd (ez sem rossz azért), ráadásul a szerződés csak két újabb évadra szól. A sorozatot sugárzó Fox az egyre csökkenő nézettségre hivatkozva még az epizódokért fizetett liszenszdíj összegét is lealkudta, így anyagliag ők jártak a legjobban.

A két újabb berendelt évaddal a Simpson-család 2015-re 559 legyártott epizódnál tart majd, melyeknek mindegyikét a legóvatosabb becslések szerint is 1,5-2 millió dollárért lehet majd értékesíteni a kábeles piacon - amint a sorozat véget ér. Az, hogy a színészek beadták a derekukat, mindenképpen a stúdiók malmára hajtja a vizet, és nem biztos, hogy jót tett a színész-szakszervezetek évek óta tartó erőfeszítéseinek, melyekkel a stúdióktól próbálnak egyre nagyobb százalékos részesedést kicsikarni a filmek, sorozatok bevételéből.