A kémregények mestere fel akar hagyni az írással

2011.10.13. 17:26

Nyolcvanadik születésnapja közeledtével John le Carré - klasszikussá vált kémregények szerzője - fontolgatja, hogy felhagy az írással.

"Nagy nehézségeim vannak a modern kommunikációs eszközökkel" - árulta el egy interjúban a világhírű brit író, hozzátéve, hogy "nehéz ügynökthrillereket írni, ha az ember nem érti, miként működnek a megfigyelő-, a helymeghatározó és a kommunikációs rendszerek".

John le Carré úgy fogalmazott: "fogalma sincs", hogy néz ki most a kémvilág titkos kommunikációja. A szerző épp ezért átgondolja, megjelenteti-e készülőben lévő új regényét. "Nem akarok olyan dolgokat közzétenni, amelyek egyszerűen nem elég jók" - érvelt.

John le Carré - polgári nevén David Cornwell - az 1960-as években A kém, aki bejött a hidegről című kötetével lett ismert. Az író a hidegháború után több könyvében is bírálta a Nyugatot "álszenteskedése" miatt. Hasonlóképp elítélően fogalmazott a pénzpiacokról, amelyeket mértéktelennek tart. Mint rámutatott, épp ez a mértéktelenség vezetett az euróövezet mostani válságához. "Ha már nincs kapcsolat a munka és a kereset között, akkor nagy bajban van a társadalom" - vélekedett.

Le Carré, aki október 19-én ünnepli születésnapját, mérleget is vont. "Hihetetlenül jó, izgalmas életem volt. Ha mindennek hamarosan véget kellene érnie, a hálán kívül nem érezhetnék mást. Butaság lenne, nem hálásnak lenni egy olyan életért, mint az enyém" - mondta a világhírű író. Le Carré regényeiből készültek többek közt a Panamai szabó és az Elszánt diplomata című filmek is.