Újabb 417 embert küldenek el a közmédiából

2011.10.17. 19:19 Módosítva: 2011.10.17. 22:09
Az Index úgy tudja, hogy hétfőn kiosztották a közszolgálati médiában működő szakszervezeteknek azt a tájékoztató levelet, amiben az MTVA közölte, hogy a csoportos létszámleépítés második körében 417 embertől válnának meg.

Az Index úgy tudja, a legtöbb embert Budapestről küldenék el, 378 főt, Pécsről 17, Miskolcról 10, Szegedről 5, Debrecenről 5, Jász-Nagykun-Szolnok megyéből és Nyíregyházáról 1-1 embert érint a leépítés.

Információink szerint az MTVA a csoportos létszámleépítésről szóló bejelentést már megtette a Munkaügyi Központnak, ahol a budapesti listát úgy részletezték, hogy a 378 emberből 28 vezető, irányítói, 16 fizikai területen dolgozó, 251 ügyintéző (ide szokás sorolni többek között az újságírókat, az archívumban dolgozókat és informatikusokat is), és 83 ügyviteli, adminisztrációs területen dolgozik.

Az Index úgy tudja, hogy a szakszervezetek kifogásolják, hogy a nyári leépítéseknél beígért vezetői posztok megnyírbálása a számok alapján most is elmarad. Az MTVA korábban úgy nyilatkozott, hogy a négy közszolgálati médiában összesen 310 vezetői poszt van, ebből az első körben 32-től váltak meg, a második körben pedig 28 embert küldenének el.

Nagy Navarró Balázs, az MTV Üzemi Tanácsának megválasztott tagja az Indexnek úgy nyilatkozott, hogy a Duna TV, az MTV, a Magyar Rádió és az MTI összevonása után a négy intézményben dolgozó magas fizetésű vezetők közül csak a negyedére lenne szükség, a vezetői posztok 3/4 arányú elbocsátási kívánalmához képest pedig az alap csak alig a negyedüket küldi el. Az elbocsátások indokaként sokszor felhozott "párhuzamosságok megszünetése" és a költségtakarékosság ebben az esetben különösen indokolt lenne.

A létszám bejelentését követően az alap a jövő hét közepén kezdhet el tárgyalni az üzemi tanácsok és a szakszervezetek küldötteivel (végleges, a négy intézményt képviselő Üzemi Tanács egyelőre nem állt még fel). A tárgyalásokra 15 nap áll rendelkezésre, tehát az elbocsátásról szóló előzetes értesítések kiosztása a dolgozóknak legkorábban november közepén történhet meg.

Korábbi hírek szerint az MTVA eredeti elképzelései szerint ezer embert érintett volna a két elbocsátási hullám, ami jövőre 7 milliárd forintos megtakarítást jelentene az alapnak. Az első körben azonban a bejelentett 600 főhöz képest a szakszervezetekkel való egyeztetések és a méltányossági kérelmek elbírálása után végül csak 420 embert küldtek el, 80-at pedig nyugdíjaztak. Feltehetően ahogy az első körben, úgy most is a  jóval kevesebb embert tudnak elküldeni, mint a bejelentett 417 fő.