Csak a főműsoridőre van pénze az RTL Klubnak

2011.10.19. 10:48
Megszűnik a XXI. század, és ritkábban kerül majd adásba a Reflektor című celebmagazin is. Több képernyős állása bizonytalan, sokakat kényszerszabadságra küldtek az RTL Klubnál. A válság hatására a csatorna inkább a főműsoridőre koncentrál, kérdés, mi lesz jövőre a nagy költségvetésű, saját gyártású műsorokkal.

A válság elérte az RTL Klubot is, a vezető kereskedelmi csatorna több, nem főműsoridős műsorát is megszüntette, és képernyősöknek is felmondott. A Blikk információi szerint az RTL Klub újabb műsorokat szüntet meg, és ezzel párhuzamosan újabb dolgozóknak mondott fel, miután a múlt héten megszűnt a Reggeli és a Fél kettő című kora délutáni hírműsor, és nem lesz többet Híradó délben. Reggel ezentúl a Csak csajok című műsor jelentkezik majd felvételről, utána dél-amerikai vagy török szappanoperát sugároz a csatorna.

Csonka András  a Reggeliben
Csonka András a Reggeliben
Fotó: Bársony Bence

Azt Kolosi Péter, az RTL Klub programigazgatója kérdésünkre megerősítette, hogy jövőre megszűnik, de legalábbis szünetel a XXI. század, a csatorna riportműsora. A stáb egy részének egy másik, az RTL tulajdonosához tartozó kis csatornán ajánlottak fel munkát a bulvárlap információi szerint.

A Blikk szerint hasonló sors vár a Reflektorra is, amely már egy ideje a Fókusz anyagaiból válogat, de ezt Kolosi cáfolta. A műsor viszont vélhetően kevesebbszer lesz látható a csatornán, ezzel együtt a stábban is változás lesz, ami minden bizonnyal elbocsátásokkal is jár.

Az Index értesülései szerint az RTL Klub hírigazgatóságán kedden jelentették be a változásokat. Sokaknak más, az RTL tulajdonában lévő adónál, a Coolnál és a Reflektornál ajánlottak fel állást, gyakran kevesebb pénzért; van alkalmazott, aki félállásba került, és olyan is, akit januárig kényszerszabadságra küldtek. Az biztos, hogy az RTL Klub nem jelentett be csoportos létszámleépítést, vagyis az elkövetkező három hónapban kevesebb mint harminc embertől válnak meg, de azt nem lehet tudni, hogy a januárig fizetési nélküli szabadságra küldött munkatársakkal később mi lesz.

A csatorna képernyősöktől is megvált, illetve mivel műsoruk megszűnt, jelentősen kevesebb pénzt kapnak, még ha munkaviszonyuk meg is maradt. Így járt István Dániel, a Reflektor műsorvezetője, Holló Márta, Boros Krisztina, Csonka András és Keleti Andrea is, akik a Reggeliben szerepeltek. Az Origó információi szerint elbocsátották Kumin Viktóriát, a Híradó egyik műsorvezetőjét is, aki délben olvasta fel a híreket.

Rövidebb műsorok, csak a főműsoridő

Iparági pletykák szerint a Heti hetes és a Házon kívül is veszélyben van, de Kolosi Péter szerint ez nem igaz, mindkét műsorral számolnak jövőre is. Ennek ellenére felmerült, hogy egyes műsorok a reklámpiacon a karácsony után amúgy is szűkös januári időszakban szabadságra mennek, de arról is vannak hírek, hogy a Fábry show, ha visszatér a képernyőre, rövidebb lesz, mint eddig.

Heti Hetes
Heti Hetes
Fotó: Bársony Bence

Az RTL Klub a gazdasági válság miatt az este hét és tizenegy óra közti főműsoridőre akar pénzt áldozni. Ahogy múlt heti közleményükben fogalmaznak, „a televíziós reklámpiac  elsősorban szeptember végétől december elejéig, illetve márciustól májusig kívánja meg a költségesebb és nagyszabású főműsoridős tartalmak készítését és sugárzását, ezért az RTL Klub a műsorkínálatával az eddigiekhez képest is még inkább ezekre az időszakokra kíván koncentrálni."

A Tv2-nél csoportos létszámleépítéssel küzdenek a válság ellen, akár száz embertől is megválhat az adó. Idén márciusban a MEC médiaügynökség kutatási divíziója azt prognosztizálta, hogy míg a tematikus adók reklámbevételei várhatóan 3,1 százalékkal nőnek, addig az országos csatornák legalább ugyanekkora bevételcsökkenést kénytelenek elviselni a 2010-es számokhoz képest. Úgy tudjuk, hogy a Tv2 bevételei az előrejelzésnél nagyobb mértékben csökkentek, de az RTL Klub reklámbevételei is sem a tervek szerint alakultak.

Csillag Születik
Csillag Születik
Fotó: Bakró-Nagy Ferenc

Úgy tudjuk, hogy a válság és a gyengélkedő Tv2 miatt egyre erőtlenebb piaci verseny miatt az RTL második, általános szórakoztató adója, az RTL II indítását is elhalasztotta. A csatorna a tervek szerint novemberben kezdte volna meg az adását. Arról egyelőre nem született döntés, hogy mi lesz a csatorna költséges, saját gyártású műsoraival, de vélhetően jövőre nem lesz Való világ, Bár a műsor az egy percre jutó költségeket nézve kifejezetten olcsónak számít, két évad után valószínűleg pihenni küldik. Kérdéses az X-faktor és a Csillag születik sorsa is, hiszen heti egy adásukkal ezek kifejezetten költségesek, és azt sem lehet tudni, hogy elindul-e az Egy perc és nyersz című vetélkedő, aminek jogait még tavaszzal vette meg az RTL Klub.