NMHH: megszüntették az engedély nélkül sugárzó Rádió Face-t

2011.10.27. 15:56
A budapesti 88,1 MHz-es frekvencián sugárzó Rádió Inforum Kft. 2009 óta nem fizetett médiaszolgáltatási díjat az államnak, nem élt a többször is felajánlott részletfizetési lehetőséggel és nem reagált a sorozatos fizetési felszólításokra sem – indokolta a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) csütörtöki közleményében, hogy miért szüntette meg a jogosulatlan rádióadást.

Az NMHH Szóvivői irodájának közleménye szerint a rádió engedély nélkül sugárzott, és 38,5 millió forintot elérő díjhátraléka miatt többször is elmarasztalta a hatóság.

Az NMHH Médiatanácsa ezért felmondta a médiaszolgáltató szerződését, az NMHH Hivatala visszavonta a szolgáltató rádióengedélyét, az általa üzemeltetett Rádió Face berendezéseit üzemen kívül helyezte és lepecsételte, így a jogosulatlan rádióadást megszüntette.

A hatóság a múlt pénteki intézkedés óta folyamatosan ellenőrzi a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatának jogszerűségét.

„Az NMHH minden esetben határozottan fellép az esetleges engedély nélküli frekvenciahasználat ellen” - tartalmazza a közlemény.   
Az NMHH Szóvivői Irodájának tájékoztatása szerint a frekvencia állami tulajdon, melynek használata szigorú szabályokhoz kötött. A 88,1 MHz-es frekvencián történő sugárzással egyébként többszörösen ismételt jogsértés valósult meg, ráadásul a rádióberendezések tulajdonosai azt is megpróbálták megakadályozni, hogy a hivatal munkatársai lekapcsolják a készülékeket, ami nyilvánvalóan nem tolerálható. A hivatal feladata, hogy a rendelkezésére álló eszközök felhasználásával a jogszerűtlen helyzetek határozott felszámolására törekedjék.