Helén
9 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86%

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1%

Kirúgások a TV2-nél

2011.11.04. 13:40
Kilencvenhárom emberrel közölték tegnap a TV2-nél, hogy ezentúl nem tartanak igényt a munkájukra. A csatorna a tavalyi 2,2 milliárdos veszteség után takarékoskodásba kezdett, az elbocsátások mellett korábban tervezett műsorokat is lefújt.

A csoportos létszámleépítés keretében 93 dolgozót rúgtak ki csütörtökön a TV2 kereskedelmi tévétől – értesült a Népszabadság. Úgy tudjuk, hogy jelentős részben a különböző produkciókban dolgozó technikai szakembereket, operatőröket, technikusokat, stúdiószemélyzetet érintette a leépítés, ezen kívül megváltak öt riportertől, archivátoroktól és asszisztensektől is. Csökkentették a promóciós stáb és a pénzügyesek létszámát is. Az elbocsátások után, tudomásunk szerint, a létszám valamivel 300 felett lesz a csatornánál.

Az Index információi szerint a most elbocsátott emberek egy részét felveszi az a cég, amely az adáslebonyolítást végzi ezentúl a Tv2 megbízásából. Körülbelül hatvan ember foglalkoztatása oldódhat meg így.

A csoportos létszámleépítés tényét szeptember végén jelentette be a TV2 vezérigazgatója, de az érintettekkel csütörtökön közölték, hogy a továbbiakban nem tartanak igényt a munkájukra. Simon Zsolt vezérigazgató korábban azt nyilatkozta, hogy a tévé hatékonyabb működtetése érdekében történnek az elbocsátások. A nézettségben második csatornának 2010-ben 19 milliárd forintos árbevétele volt, ez mintegy 8,6 milliárd forinttal maradt el az RTL Klubétól. A cég a 2009-es 654 milliós nyereség után 2010-ben 2,2 milliárd forint veszteséggel zárta az évet.

Az idei év sem lehet könnyebb a TV2-nek, a nehézségek első jele az volt, amikor a nyár végén bejelentették, hogy a felhívások és a castingok ellenére mégsem indítják el ősszel a Megasztár hatodik szériáját, hanem az új valóságshow-ra, az ÖsszeEsküvőkre koncentrálnak. A szeptember közepén elindított ÖsszeEsküvők egyelőre nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, az első adás kiemelkedő nézettsége után az anyósos realityt rendre megveri az RTL Klubon azonos műsorsávban sugározott Fókusz, a ValóVilág pedig elhúzott előle.

Az Index korábban megírta, hogy az egyik legnagyobb jobboldali médiavállalkozás, az Infocenter.hu Zrt. (Lánchíd Rádió, Heti Válasz, Class FM tulajdonosa) tárgyal a TV2 megvételéről, ám ezt a csatornánál cáfolták, az Infocenter tulajdonosa pedig nem nyilatkozott. A nézettségben első csatornánál, az RTL Klubnál is leépítések voltak, a csatornánál október közepén jelentették be több műsor, köztük a Reggeli, a Fél Kettő, a déli Híradó megszüntetését és a XXI. Század című riportműsor szüneteltetését, sőt a Bors információ szerint úgy néz ki, az Esti Showder sem a kereskedelmi tévén, hanem az m1-en folytatódhat.

Az RTL-nél kevesebb, mint harminc embert rúgtak ki, többeknek a csatorna tulajdonában lévő adónál, a Coolnál ajánlottak állást, általában a korábbi fizetésüknél kevesebbért. Az RTL indoklása szerint a túlzsúfolt piac és a Magyarországon 2008 óta tartó pénzügyi válság miatt a csatorna reklámbevételei folyamatosan csökkentek. Ahhoz, hogy a jövőben is sikeresen, hatékonyan és gazdaságosan működhessen, az RTL Klub a megváltozott helyzethez kívánja igazítani műsorpolitikáját, és ezért főként a főműsoridőre koncentrál.

A közmédiumoknál jelenleg is zajlik a csoportos létszámleépítés második köre. Nyáron csaknem ötszáz főtől váltak meg, az őszi elbocsátások több mint 410 embert érintenek. A közmédia idei üzleti tervében ezer fős leépítés szerepel, és a vezetés számításai szerint az ezer fő idei elbocsátásával jövőre hozzávetőleg hatmilliárd forinttal csökken a bérkeret.