Iván
18 °C
30 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Szegedi szoláriumot büntetett az Artisjus

2011.11.04. 19:56

Az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület ellenőrzést tartott az egyik szegedi szoláriumszalonban, ahol a helyiségben a rádióból szólt a zene. Az egyesület a szerzői jogok megfizetéséről szóló bizonylatot kérte a tulajdonostól, aki elmondása szerint nem tudott arról, hogy a rádiózásért bárkinek is fizetnie kell. Különösen úgy, hogy a rádióban lejátszott zeneszámok után a rádió egyszer már fizet jogdíjat az Artisjusnak.

„1999 óta él a szerzői jogról szóló törvény, amelyben mindez pontosan le van írva. Ahol a dolgozók zenehallgatása csak a nyilvánosság bevonásával tud megvalósulni, az üzleteknek és vállalkozásoknak jogdíjat kell fizetniük" – nyilatkozta a delmagyar.hu-nak Tóth Péter Benjamin, az Artisjus stratégiai és kommunikációs igazgatója.

Hozzátette: a szerzői jog alapgondolata, hogy a művek megalkotásának költségeit azoknak kell állniuk, akik a művek felhasználásával jövedelemhez jutnak. Így kerülnek képbe a zenét használó üzletek is. Ez nem adó, hanem a zeneszolgáltatás ellenértéke. Ha egy üzlet úgy dönt, hogy megszünteti a zeneszolgáltatást, jogdíjat sem kell fizetnie. Tóth szerint már 2009-ben figyelmeztették az érintett szoláriumot a jogdíjfizetési közelezettségre, és akkor az Artisjus semmilyen fizetési kötelezettséget nem állapított meg.

A szerzői jog nem az egyéni zenehallgatásra, hanem a nyilvános zeneszolgáltatásra vonatkozik. Ha van nyilvános zeneszolgáltatás, akkor a fizetendő díj az üzlet alapterületéről függ: 50 négyzetméter alatt a szerzőknek járó havi díj 2723 forint. Az előadóknak és kiadóknak 694,4 forint jut. Áfával együtt egy ekkora üzletnek havi 4271,7 forintot kell befizetnie.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!