77,4 milliárd forintot költhet a közmédia

2011.11.11. 09:14
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 32,4 milliárd forintból, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 77,4 milliárd forintból gazdálkodhat jövőre a tervek szerint.

A parlament számvevőszéki és költségvetési bizottsága szerdai ülésén döntött az Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság jövő évi költségvetéséről szóló törvényjavaslat benyújtásáról. A médiahatóság 32,4 milliárd forintból gazdálkodhat 2012-ben, ebből 24,4 milliárd forint lesz a hírközlési terület bevétele, és további 5,5 milliárd forint bevétele származhat az általános forgalmi adóból. Az NMHH személyi juttatásokra 6,3 milliárd, dologi kiadásokra 5,8 milliárd forintot fordít jövőre.  Fejlesztésre 3,2 milliárd forint jut, ebből jelentős összeget a digitális átállásra költenek.

Az NMHH Médiatanácsának működési költségeit 125 millió forintból fedeznék. A Médiatanács által kiszámlázandó, de véglegesen az MTVA-t illető médiaszolgáltatási és pályázati díjakból több mint 3,5 milliárd forint származhat, míg kötbérből és bírságokból a várakozások szerint 266 millió.

A közmédiumok feladatait ellátó, műsorok előállítását, megrendelését, megvásárlását végző, valamint a közszolgálati médiavagyon (vagyis az MTV, a Duna, a Magyar Rádió és az MTI) tulajdonosi jogait és kötelezettségeit is gyakorló Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 77,4 milliárd forintos bevételének legnagyobb részét az állam által fizetett közszolgálati hozzájárulás teszi ki, ez jövőre 64,8 milliárdra emelkedik.

A jelentős befolyásoló erővel rendelkező két kereskedelmi tévének a reklámbevétele 2,5 százalékát kell befizetnie az alapba, vagy magyar filmek gyártására kell fordítaniuk az összeget. A költségvetési terv ebből egymilliárd forint bevétellel kalkulál. Az alap médiaszolgáltatás-támogatási és vagyonkezelési tevékenységének biztosítására 68,7 milliárd forintot különít el a javaslat.

A bizottságban a kormánypárti képviselők támogatták az indítvány benyújtását, Nyikos László, a testület jobbikos elnöke (aki egyedüli ellenzéki képviselőként volt jelen) tartózkodott a szavazáskor. Ezt azzal indokolta, hogy a médiahatóság büdzséjét szerinte nem külön törvényben kellene meghatározni, hanem a központi költségvetésben.